A ,,makacs" epilepszia okai

Kutatók kimutatták, hogy az epilepszia speciális formája miért nem reagál a gyógyszeres kezelésre.

Dr. Mark Cunningham és munkacsoportja, a Newcastle-i Egyetemen egy tesztet végzett el a betegek agyszövetén. Megállapították, hogy a rohamokat inkább az idegsejtek közötti elektromos kapcsolat okozza, kevésbé a kémiai, s ez megmagyarázza a gyógyszerek hatástalanságát.

A kutatók az epilepsziás betegek agyából eltávolított agyszövet viselkedését vizsgálták úgy, mintha az az élő agy része lenne. Az egyes neuronok és a neuronhálózat elektromos szignálját rögzítették, és hasonlították a normál agyszövet működéséhez.

idegsejt6

A kutatók egy alapzajt írtak le, mely az ép epilepsziás agy aktivitási hullámaiban volt megtalálható. Ez a rendellenes zaj, az epilepsziás roham előfutára, mely gyógyszeresen nem volt befolyásolható.

,,Ez egy izgalmas hír a gyógyszeresen nem kezelhető epilepsziás betegek számára, valamint fontos mérföldkövet jelent az állapot megértésében" – hangzott el a BBC News-ban. Simon Wigglesworth hozzáfűzte: ,,Jelenleg ilyen epilepsziás esetben, az egyetlen kezelési mód a sebészeti beavatkozás, mely nem túl sikeres. Reméljük, hogy ez a kutatás közelebb visz minket a hatékony kezeléshez."

Forrás: