Újfajta epilepsziakezelés

Jelentősen csökkenthető az epilepsziás görcsrohamok gyakorisága az úgynevezett mély agyi stimulációs eszköz (agyi pacemaker) beültetésével.

Az új sebészeti eljárást a világon elsők között a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján a napokban kezdték alkalmazni. A múlt héten egy fiatal nőn és egy fiatal férfin hajtottak végre sikeres beültetési eljárást a baranyai megyeszékhelyen – hangzott el kedden, az új sebészeti eljárást bemutató sajtótájékoztatón, Pécsett. A beavatkozást Balás István végezte, a betegek előkészítése és kiválasztása Janszky József feladata volt.

A műtét kapcsán a szakemberek elmondták: mindkét beteg jól van, aktív kezelésük, azaz a beültetett berendezések aktiválása áprilisban kezdődhet meg. Hozzátették: a jövő hónapban újabb hasonló beavatkozást hajtanak végre. shutterstock_217028748017

Az amerikai Medtronic által kifejlesztett mély agyi stimuláció (DBS) epilepsziás terápia alkalmazását húsz európai klinikai központban, köztük Pécsett kezdték meg szinte egy időben.

A műtét során az orvos két darab egy milliméternyi vastag elektródát ültet az agyba, az úgynevezett neurostimulátort pedig általában a kulcscsont alá helyezik. A berendezés a működésekor célzottan stimulál egy bizonyos agyterületet, jelesül a talamuszt, az agy központi közvetítő állomásának elülső részét, amely bizonyítottan összefüggésben áll az epilepsziás rohamok kialakulásával.

shutterstock_3042909

Ha a beteg érzi, hogy közeleg a roham, a DBS működését maga is szabályozni tudja egy távirányítóhoz hasonló eszközzel. A rendszernek egyik eleme sem látható, kozmetikailag kimondottan diszkrétnek számít, a műtét utáni lábadozás pedig néhány napig tart – mondták a szakemberek.

Az eljárás a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében alkalmazható sikeresen. Egy tanulmány szerint a DBS terápiának köszönhetően 56 százalékkal csökkent a rohamok száma két év elteltével, a betegek 13 százaléka fél évig, vagy annál tovább tünetmentes volt. Az új módszer a csaknem 60 ezer magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének jelenthet életminőség javulást.

Forrás: