Epekő – Ne várjuk meg, míg ledönt a lábunkról az epegörcs

Sokan nem tudják, hogy epekővel élnek. Az epekövesség ugyanis csupán akkor vált ki tünetet, ha jelentkezik az epegörcs. Mi okozza az epekő kialakulását és hogyan lehet tenni ellene?

Az emberek jelentős részét érinti az epekövesség – csaknem 25 százalékukat. Nagyon sokan azonban csak akkor érzékelik, hogy epekő alakult ki náluk, amikor a kövek elzárják az epe útját és epegörcs jelentkezik.

Mit kell azonban tudni magáról az epéről és az epekő kialakulásáról?

Az epe egy minimálisan lúgos folyadék. Sárga színű és a májsejtek választják ki. Az epe feladata az ételben levő zsírcseppek kisebb formájúvá alakítása, amelyet az epesav segítségével végez el.

Az epében számos egyéb dolgot is találunk: enzimeket, foszfolipideket, koleszterint, festékanyagokat tartalmaz, de a legnagyobb része víz.

Minden rendben, amíg ez az arány így is marad. Amennyiben azonban a felállás megváltozik, vagyis az összetétel módosul, besűrűsödik az epe, s ezzel megkezdődhet az epekő kialakulása.

Fotó: 123rf.com

Kinél valószínűbb az epekő jelentkezése?

Sok embernél megvan a hajlam arra, hogy epekő képződjön a szervezetében. Ugyanakkor, számos egyéb tényező is hozzájárulhat. A túlsúly – de a hirtelen súlyvesztés is -, a diabétesz, a magas koleszterinszint, a máj zsugorodása, sőt az is, ha valaki epehólyag-gyulladással küzd.

S bár nagyon sok páciens van, az epekövesség a legtöbb esetben nem okoz problémát. Éveken át lehet epeköve valakinek úgy, hogy semmit sem érzékel ebből. Ha azonban az epekövek az epeutakba jutnak és meggátolják az epe ürülését a patkóbélbe, vagy esetleg elzárják az epehólyagot az epeúttal összekötő nyílást, elkerülhetetlenek a tünetek.

Hogy ez mennyire gyakran történik meg, az epekövek méretétől is függ. Amennyiben a kövek kicsik, nem feltétlenül váltanak ki bajt, a nagyobb méretűek viszont veszéllyel járnak.

Fotó: 123rf.com

Csupán kezelni lehet őket

Az epekő kialakulását operációval lehet kezelni. Az epekövet ilyenkor laparoszkópos eljárással távolítják el.

A műtétre általában konzultációt és kivizsgálást követően kerül sor. Sürgősen csak akkor kell műteni, ha valamilyen komoly probléma jelentkezik, például sárgaság – amikor a megemelkedik a sárga epefesték szintje a vérben.

Olvasd el ezt is!

Diéta epekövesség esetén

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php