Epekő – a tünetek és a kezelés lehetőségei – 2.rész

Elhízás és diabétesz esetén is gyakoribb

Az epekő az apró köveket vagy csomókat jelöli, melyek az epehólyagban formálódnak. Az itt kialakult kémiai egyensúlytalanság eredményei. Milyen típusok vannak azonban és kinél jelentkezhetnek?

Epekő – mindenki hallott már róla, ám azt talán kevesebben tudják, hogyan és miért alakulnak ki az epekövek. Az epehólyagban formálódnak, egy körte alakú, máj alatt elhelyezkedő szervben, s akkor képződnek, amikor kémiai egyensúlytalanság jelentkezik az epehólyagban. Az elhízott embereknél jóval gyakoribb az epekövek kialakulása.

Cikkünk első részében az epekő típusokról és a kockázati tényezőkről esett szó. Lássuk azonban, milyen tüneteket okoz és milyen kezelési lehetőségei vannak.

Az epekövek számos esetben nem váltanak ki tüneteket és nem szükséges a kezelés, mivel az epehólyagban maradnak és nem eredményeznek problémát. Ugyanakkor, ha az epekő blokkolja az epevezetéket az epehólyagban, az intenzív hasi fájdalmat (epekólika) okozhat. Ha ez megtörténik, a has jobb felső részén és a has középpontjában hirtelen fokozódó fájdalmat, hátfájást, émelygést érzékelhetünk, illetve a jobb váll fájdalmát. A fájdalom normális esetben 1-5 órán át jelentkezhet, s azonnali kezelésre van szükség.

Olykor az epekő úm. cholecystitis-t okozhat vagy az epehólyag gyulladását – ez az állapot tartós fájdalommal, lázzal, sárgasággal járhat. Ha az epekövek komplikációkat váltanak ki, ez epekő-betegség vagy epehólyagbetegség jelentkezik.

Az epekő probléma nagyon súlyos esetei életveszélyesek lehetnek, különösen olyan embereknél, akik eleve rossz egészséggel küzdenek. A cholecystitis kivételével az epekövek szövődményei között szerepelhet az epevezeték elzáródása, a hasnyálmirigy-vezeték blokkolódása és az epehólyag-rák.

Sok esetben az epekő felfedezése a véletlennek köszönhető – a beteg gyakran egy teljesen más dolog miatt áll kezelés alatt. Amennyiben az orvos epekövet gyanít, fizikai vizsgálatot kér – beleértve a vértesztet, ultrahangot, CT-t, MRCP, HIDA-képalkotó vizsgálatot endoszkópos ultrahangot és ERCP-t. Az epekő kezelése műtéttel egyszerű, ennek során az epehólyagot eltávolítják. A kezelés operációval két módon történhet.

Fotó: 123rf.com

1.Laparoszkópos kolecisztektómia: ez a leggyakoribb eljárás. A műtét alatt a sebész egy kis bemetszést ejt a hason, hogy műszereket, fényt és egy apró kamerát juttasson be rajta. A páciens már a beavatkozás napján hazatérhet.

2.Nyitott kolecisztektómia: olyan műtét, mely során a sebész nagyobb vágást ejt a hason, azért, hogy eltávolítsa az epehólyagot – ilyen esetben több napig kórházban kell maradni.

Az epekövek kezelése céljából azonban ma már egyéb alternatívákat is alkalmaznak. Ha a páciens nem akar műtétet, illetve olyan egészségügyi állapotban van, amelyben ez nem is tanácsos, a doktor felírhat bizonyos készítményeket – Chenodol, Ursodiol vagy mindkettő -, ez a gyógyszer ugyanis feloldja a koleszterinköveket. Igaz, hasmenés lehet a mellékhatása.

Amennyiben a beteg a gyógyszert választja, évekbe telhet, mire az epekövek teljesen feloldódnak, s visszatérhetnek, ha leáll a készítmény szedésével.

Ésszerűbb a megelőzés

Ahogyan számos betegség, az epekő-tünetek és kezelés elszenvedése is elkerülhető megelőzéssel. Bizonyos dolgokat nem tudunk megváltoztatni –  így a kort, etnikai hovatartozást vagy nemet –, az epekő kialakulásának kockázatát azonban csökkenteni lehet egészséges életmóddal.

Fotó: 123rf.com

Igyekezzünk először is tartani magunkat nemcsak egy egészséges étrendhez, hanem a szokványos napi étkezési időkhöz is. Az étkezések kihagyása és a böjtölés ugyanis növeli az epekövek esélyét. Fontos az egészséges testsúly fenntartása is – csökkentsük a bevitt kalóriát és növeljük a fizikai aktivitásunkat. Ugyanakkor, ha fogyásra van szükségünk, fokozatosan tegyük azt, mert a gyors súlyvesztés szintén az epekő rizikófaktora.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.