Epekő – milyen típusok léteznek és kiket veszélyeztethet? – 1.rész

Elhízás és diabétesz esetén is gyakoribb

Az epekő az apró köveket vagy csomókat jelöli, melyek az epehólyagban formálódnak. Az itt kialakult kémiai egyensúlytalanság eredményei. Milyen típusok vannak azonban és kinél jelentkezhetnek?

Epekő – mindenki hallott már róla, ám azt talán kevesebben tudják, hogyan és miért alakulnak ki az epekövek. Az epehólyagban formálódnak, egy körte alakú, máj alatt elhelyezkedő szervben, s akkor képződnek, amikor kémiai egyensúlytalanság jelentkezik az epehólyagban. Az elhízott embereknél jóval gyakoribb az epekövek kialakulása.Az epekő két fő típusba sorolható.

Koleszterin típusú kövek: a legtöbbször, az esetek 80 százalékában koleszterin epekőről van szó. Sárgás-zöldes színe van.

– Pigment típusú kövek: kisebbek és sötétebbek a koleszterin-epekőnél, általában sötétbarnák vagy feketék. Kémiai anyagokból alakulnak ki, melyek az epekövekben megtalálhatók: ilyen a bilirubin, amelyet a máj állít elő.

hasfajas, vastagbeltukrozes

Az epekő kialakulásának oka máig nem teljesen világos, ám az orvosok szerint az epekövek akkor képződnek, amikor az epehólyag nem ürül megfelelően, az epe túl sok koleszterint vagy bilirubint tartalmaz.

Kiknél alakulhat ki nagyobb eséllyel epekő?

Az epekövek nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek bizonyos embereknél. Lehetnek azok 40 év felettiek vagy valamilyen egészségügyi állapottól szenvedők. Kockázati tényezőnek számítanak az alábbiak.

1.Elhízás: a túlsúly növeli a koleszterinszintet és nehezíti az epehólyag dolgát önmaga ürülését illetően.

2.Női nem: a hölgyek fogékonyabbak az epekőre – különösen, ha valaki fogamzásgátlót szed, hormonpótló terápiát alkalmaz a menopauza tünetei enyhítésére, terhes vagy már született gyermeke. A szervezetben jelen levő extra ösztrogén növelheti a koleszterinszintet és ugyancsak megnehezíti az epehólyag dolgát, hogy ürítse magát, ezzel nő az epekő kockázata.

3.Cukorbetegség: nagyobb a kockázat a diabétesszel küzdőknél, ugyanis magasabb a triglicerid-szint – ez egy vérzsír-típus, mely az epekő rizikófaktora.

Foto: 123rf.com

4.Negyven év feletti kor: az epekő esélye nő a kor előrehaladtával.

5.Gyógyszer szedése koleszterinszint csökkentésére. Egyes gyógykészítmények fokozhatják az epében a koleszterinszintet és növelik a koleszterinkövek kialakulásának kockázatát.

6.Böjtölés: nem kap elég szerepet az epehólyag, ha böjtölünk, így nő az epekő kockázata.

7.Bizonyos etnikai csoporthoz tartozás: nagy eséllyel fordulnak elő epekövek, amennyiben a családban már volt valakinek. Nagyobb valószínűséggel alakul ki azonban bizonyos embercsoportoknál is – fokozott a kockázat például indián származásúaknál és mexikói amerikaiaknál.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.