A hasfájás tüneteinek magyarázata és terápiája

A hasi fájdalmak és betegségek okai, tünetei és kezelési módja a fájdalom helyétől, intenzitásától függhet.

A hasi fájdalmak hátterében egy hétköznapi gyomorhurut, de egészen súlyos kórházi ellátást igénylő, műtétre szoruló betegség is lehet.

Ha a páciens hasfalára egy óra számlapját vetítjük, melynél az óra számlapjának közepe a köldök körül helyezkedik el, és szervek elhelyezkedésének meghatározásához alapul vesszük a négy hasi kvadránst, akkor ezen következtetésekre juthatunk:

A has alsó részében (szemből nézve a pácienst 6 órának megfelelő területen) található a húgyhólyag. Nőknél a méh, férfiaknál pedig a prosztata. A hólyaghurut görcse nagyjából a szeméremcsont vetületében jelentkezik. Ilykor a betegnek sürgető, kínzó vizelési ingere van. Ha a vizelés nem hoz megkönnyebbülést, mert azonnal jelentkezik az újabb inger vagy a vizelet kellemetlen szagú, zavaros, akár véres is, urológiai kezelés szükséges.

Fotó: 123rf.com

Nőknél a méh fájdalma kapcsolódhat a menstruációs ciklushoz, de lehet ettől teljesen független is. A hölgyek panaszát nőgyógyászati kezelés oldhatja meg. Férfiaknál a prosztatagyulladás kevésbé éles, kevésbé intenzív fájdalom kíséretében jelentkezik. Főként a végbélbe sugárzik és a gáttájékon jelentkezhet.

A has alsó jobb oldali kvadránsában (szemből nézve a beteget 6 és 9 óra közötti területen) található a vékonybél és a vastagbél átmenete, itt helyezkedik el a féregnyúlvány. Melynek gyulladása a vakbélgyulladás, amely mindig kórházi ellátást igényel. Idősebb nőknél petefészek gyulladással lehet ezt a panaszt összetéveszteni. Fogamzóképes nőknél, amennyiben hasi fájdalom jelentkezik, gondolnunk kell a méhen kívüli terhességre is.

A has középen (szemből nézve a pácienst 6 órának megfelelő területen) található a gyomor. A gyomor hurutos betegsége, vagy a gyomorfekély egy éhségre fokozódó fájdalom, amely néhány falat elfogyasztása után enyhülni szokott. Ezzel szemben a nyombélfekély fájdalmára az a jellemző, hogy étkezés után fél órával jelentkeznek és fokozódnak a fájdalmak.

A hasban középen, a köldök körül találhatóak a vékonybelek. A leggyakoribb panaszok itt jelentkeznek. Hétköznapi gyomorrontás kapcsán is felléphet, melyet hányás, hasmenés kísér, esetleg mérsékelt láz is lehetséges. A terápia ilyenkor diéta, koplalás, elegendő mennyiségű folyadék pótlása. A fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapítók és görcsoldók ajánlottak. Azonban, ha a tünetek nem múlnak vagy fokozódnak – csecsemőknél, fiatal gyermekeknél és időseknél – és a folyadékpótlás nem megfelelő, a szervezet kiszáradhat. Amennyiben nem lehetséges a szájon át elegendő mennyiségű folyadékot bevinni, akkor kórházi elhelyezés szükséges, ahol a folyadéktereket infúziós kezeléssel tudják egyensúlyba hozni.

A hasi bal felső kvadráns (szemből nézve a pácienst 9 és 12 óra közötti) területében helyezkedik el a máj, az epehólyag és a patkóbél. A leggyakrabban jelentkező panaszok az epehólyag fájdalma miatt jelentkezhetnek, mely az epehólyag gyulladás, illetve az epekő miatt alakulhat ki. Ez a fájdalom leginkább a hátba sugárzik. Kiváltó oka lehet: a zsíros étkezés, nem megfelelően elfogyasztott élelmiszer.

foto:123rf.com

A has bal felső kvadránsában (szemből nézve a pácienst 12 és 3 óra közötti területen) helyezkedik el a lép, és a hasnyálmirigy. A hasnyálmirigy gyulladása körkörös fájdalomban mutatkozik meg. Kiváltó oka lehet nagy mennyiségű zsíros étel, illetve alkohol elfogyasztása. A betegség kezelése pedig mindig kórházi ellátást igényel.

A has felső részében, a gerinc két oldalán fekszenek a vesék. Vesegyulladás, vesekövesség esetén a derékból indul ki a fájdalom. Ez a fájdalom a has alsó részébe, a nemiszervek területére vagy a comb belső felére sugárzik. Bőséges folyadékpótlással, görcsoldókkal enyhíthetőek a panaszok.

Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés – a sokakat érintő tünetek kapcsán rendszerint elsősorban a stressz, rossz étkezési szokások, ételallergia, intolerancia vagy irritábilis bél-szindróma gyanúja merül fel. A panaszokat azonban a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhatja.

Hasfájás, puffadás is jelezheti a pajzsmirigybetegséget

A mellkasi szervek gyulladás betegségei is okozhatnak hasi panaszt. Az alsó fali infarktus egy nagyon súlyos betegség, azonnali orvosi ellátást igényel. A gyomor vetületébe jelentkezik tompa fájdalom. A páciens gyenge, sápadt, bőrén apró cseppes veríték észlelhető.

A hasi betegségek differenciált diagnosztikája sokszor még jól felszerelt szakrendelői háttérrel is nehéz. A hirtelen jelentkező, fokozódó vagy folyamatos fájdalomérzet következtében mindenképpen a szakszerű orvosi ellátás javasolt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.