Szívelégtelenség – Kibővítették a kezelésre alkalmazható gyógyszer engedélyét

A dapagliflozin kezelés az első és egyetlen olyan kezelés a szívelégtelenségre, mely igazoltan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát az ejekciós frakció teljes spektrumában.

Az Európai Bizottság engedélyezte a dapagliflozin kezelés alkalmazását az Európai Unióban, kiterjesztve a csökkent ejekciós frakcióval járó (HFrEF) szívelégtelenségre vonatkozó indikációt a balkamrai ejekciós frakció (LVEF) teljes spektrumára, beleértve az enyhén csökkent és megtartott ejekciós frakcióval járó (HFmrEF, HFpEF) szívelégtelenségben szenvedő betegeket is.

A jóváhagyást az Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerek Bizottságának (CHMP) pozitív elbírálása előzte meg a III. fázisú DELIVER vizsgálat eredményei alapján. A vizsgálatok elemzéséből származó eredmények alátámasztották, hogy a dapagliflozin kezelés az első gyógyszeres terápia a szívelégtelenségben, mely igazoltan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát az ejekciós frakció teljes spektrumában.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási elnökhelyettese elmondta: „A szélesebb alkalmazási javallat, mely az ejekciós frakció teljes spektrumában lehetővé teszi a dapagliflozin kezelés használását a tünetekkel járó szívelégtelenségben, még több beteg számára jelent majd segítséget. Alkalmazásával új távlatok nyílnak meg a kardiorenális betegségek kezelésében, hangsúlyozva az AstraZeneca elkötelezettségét az olyan innovatív megoldások biztosításában, melyek segíthetnek megcélozni a szívelégtelenség összetett problémakörét a betegség teljes spektrumában.”

vitamin, tabletta, idős, gyógyszer

Fotó: 123rf.com

A szívelégtelenség Európában hozzávetőlegesen 15 millió, Magyarországon becslések szerint 200 ezer embert érint. Ez egy krónikus, tartós betegség, a kórban szenvedők állapota az idő előrehaladtával folyamatosan romlik. A betegek nagyjából fele meghal a diagnózist követő 5 éven belül, ugyanakkor egyes típusainál nem csupán a halálozás és a kórházi kezelés szükségességének fokozott kockázatával kell számolnunk, de a tünetek és a fizikai korlátok, valamint a rossz életminőség is kifejezetten nagy terhet jelent a betegeknek.

A szívelégtelenség tehát egy gyakori és rossz prognózisú, valamint jelentősen aluldiagnosztizált kórkép, mivel a tünetek és panaszok gyakran nem specifikusak, és egyéb betegségekkel is átfedést mutatnak. A kórképekhez gyakran társulnak egyéb betegségek is, például a szívkoszorúér-megbetegedés, az elhízás, a diabétesz, a tartós magas vérnyomás és a krónikus vesebetegség (CKD), melyek még hangsúlyosabbá teszik a kockázatcsökkentés jelentőségét az ebben az összetett megbetegedésben szenvedő betegeknél.

A dapagliflozin kezelés (ezidáig a 2-es típusú diabétesz (T2D), a csökkent ejekciós frakcióval járó (HFrEF) szívelégtelenség, valamint az idült vesebetegség (CKD) kezelésében rendelkezik jóváhagyott indikációval a világ több mint 100 országában, beleértve az USA-t, az Európai Unió országait, Kínát és Japánt is. Napjainkban kapta meg a törzskönyvezési hatóságok jóváhagyását Nagy Britanniában, Japánban és Törökországban a kiterjesztett HF indikációra, mely a teljes LVEF spektrumba tartozó betegeket magában foglalja.

Olvasd el ezt is!

Szívelégtelenség – Vajon eleget tudunk róla?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.