Védelem és antioxidánsok – Mit kell tudni róluk? 2. rész

Árthatnak-e valamilyen módon?

A legtöbb ember hallott már az antioxidánsok jótékony hatásairól és az azokban gazdag ételekről – sokan azonban nincsenek tisztában vele, mik ezek pontosan és hogyan működnek a szervezetben.

Az antioxidánsok jótékony tulajdonságairól már sokat hallhattunk, s többé-kevésbé azt is tudhatjuk, mely ételekben találjuk meg őket a legnagyobb mennyiségben. Az emberek jó része azonban kevésbé van tisztában azzal, mit jelentek pontosan az antioxidánsok és miként funkcionálnak a szervezetünkben. Lássuk, mit kell róluk tudni, s hogyan befolyásolják az egészséget.

Cikkünk első részében az antioxidánsok szerepéről esett szó. Lássuk azonban, mit érdemes még tudni róluk!

Antioxidánsok az élelmiszerekben és a kiegészítőkben

Nem kevés antioxidáns természetes módon is megtalálható az ételekben, s számtalan egyéb összetevő áll rendelkezésre étrend-kiegészítőként is, melyekről úgy tudjuk: fokozzák a szervezet antioxidánsokkal történő védelmét.

Az olyan élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélék többezer vegyületet tartalmaznak, melyek antioxidánsként működnek. A szőlő, az alma, körte, cseresznye és a bogyós gyümölcsfélék például polifenol antioxidánsokat rejtenek magukban. A természetben több mint 8 ezer különféle polifenol antioxidáns létezik.

Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek magas koncentrációban tartalmaznak karotinoidokat, melyek az antioxidánsok másik osztályát alkotják. Ezek a természetes, ételből származó antioxidánsok azonban nagyon különböznek az étrend-kiegészítő formában kaphatóktól. Az E-vitaminnak számos formája van, beleértve a szintetikus és a természetes E-vitamint, például az alfa-tokoferol-észtereket. De mindegyik formájának más hatása van a szervezetre.

Az étrend-kiegészítők jellemzően koncentrált dózisban tartalmaznak izolált antioxidáns vegyületeket, amelyek másképpen befolyásolhatják az egészséget, mint az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek. S bár az utóbbiak nagymértékben táplálóak és fontosak egészségünk szempontjából, a nagy adag antioxidáns-kiegészítők nem felelnek meg mindenkinek, s még károsak is lehetnek az egészségre.

Fotó: 123rf.com

Képesek-e ártani az antioxidánsok?

Kétségtelen, hogy az antioxidánsokkal teli étrend – főleg ha gyümölcsökben és zöldségekben gazdag – előnyös az általános egészség szempontjából. A kiegészítőként szedett antioxidánsok és a betegség-megelőzés kapcsolata azonban kevésbé egyértelmű.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a koncentrált antioxidáns-dózist tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása szintén előnyös lehet az egészségre. A kutatók a kiegészítők szedését – beleértve az Omega 3-zsírsavét, a szelénét, a kurkuminét, a rezveratrolét és a C-vitaminét – különféle egészségügyi előnyökkel párosították.

De bár az antioxidánsok járhatnak egészségügyi előnyökkel, ha valaki egy adott okból alkalmazza őket, ez nem jelenti azt, hogy mindig biztonságosak vagy szükségesek. Egyes kutatások azt sugallják: bizonyos antioxidáns étrend-kiegészítők befolyásolhatják a szervezet természetes jelátviteli útjait, s ezért káros hatást válthatnak ki. Mi több, egyes tanulmányok szerint a nagy dózisban szedett antioxidáns-kiegészítők károsak is lehetnek bizonyos embercsoportokra nézve.

A tudósok például összefüggésbe hozták az E-vitamin-kiegészítést az egészséges férfiak prosztatarák rizikójának megnövekedésével. Hasonlóan ehhez, más vizsgálatok a béta-karotin-kiegészítést kötötték össze a dohányosok fokozott tüdőrák-kockázatával. A kutatások szerint nem mutatható ki az antioxidáns-kiegészítők egyértelmű előnye a betegségkockázat csökkentése terén. Egyes bizonyítékok alapján az E-vitamin, az A-vitamin és a béta-karotin nagy dózisú kiegészítése növelheti a halálozási kockázatot.

Mindez arra utal, hogy egyes antioxidáns étrend-kiegészítők alkalmazása megzavarhatja a szervezet természetes antioxidáns védelmi hálózatát – helytelen alkalmazás esetén tehát akár károsíthatja is az egészséget.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy elsősorban élelmiszerekből fogyasszunk antioxidánsokat. Étrend-kiegészítőből nem ajánlott nagy mennyiséget alkalmazni, ha csak nem egy képzett egészségügyi szakember javasolta azt.

Antioxidánsok: 5 tévhit

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.