5 tipp – Ezek a legjobb Omega 3 zsírsavat rejtő ételek

Nemcsak a hal jöhet számításba

Bár az avokádókrémes pirítós és az olívaolaj ma már igen nagy népszerűségnek örvend, nemcsak ezekben gondolkodhatunk, ha Omega-3 zsírsavhoz szeretnénk jutni az ételekből. S nem is csak a halban.

Míg korábban sokan tartottak a jónak kikiáltott zsíroktól is, szerencsére mára egyre többen használják és szeretik ezeket – köztük az olívaolajat, az avokádókrémet. Napjainkban már ismert a különbség a telített és telítetlen zsírok között, s örömmel élünk az egészséges Omega-3 zsírsavak adta lehetőségekkel.

Az Omega-3 zsírsav, melyről többször bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri problémák esélyét – így a szívrohamét is -, kritikus fontosságú a szervezet optimális működéséhez. Segítik a sejtmembrán struktúrák kialakítását, különösen az agyban.

Ha egy kicsivel több Omega-3 zsírsavat adunk étrendünkhöz, mint eddig, az segíthet a memória és a tanulási képességek megőrzésében, de megelőzheti az agyban jelentkező gyulladást is az öregedés előrehaladtával.

Honnan jutunk hozzá?

Az Omega-3 zsírsavat ételekből leggyakrabban hal formájában szerezhetjük be – érdemes tudni azonban, hogy a halak maguk is más forrásból, mikroalgákból jutnak hozzá, ahol az eredeti zsírsavak szintetizálódnak.

Az optimális egészség elérése érdekében a 19 éves vagy annál idősebb férfiaknak napi 1,6 gramm Omega-3 zsírsavra van szükségük, a nőknek 1,1 grammra. A terhes és a szoptató nőknek 1,4 – 1,3 gramm szükséges.

Mielőtt a halolaj-kiegészítőket szereznénk be, fontos tudnunk, melyek a legjobb Omega-3 zsírsav források ételek formájában.

 

  • Tenyésztett atlanti lazac: 2 gramm Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Szardella, olajban tartósítva és lecsöpögtetve: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Atlanti hering: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Atlanti makréla: 1,1 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Fehér tonhal, olajban, konzerv formában és lecsöpögtetve: 1 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.

A halételek közül is érdemes ugyanakkor óvatosan válogatni, mivel bizonyos típusok nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt. Hetente csupán 2-3 adag halat javasolt fogyasztani, különösen a nőknek és a gyermekeknek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.