Védelem és antioxidánsok – mit kell tudni róluk? – 1. rész

Mit jelentenek pontosan és a mi a funkciójuk?

A legtöbb ember hallott már az antioxidánsok jótékony hatásairól és az azokban gazdag ételekről – sokan azonban nincsenek tisztában vele, mik ezek pontosan és hogyan működnek a szervezetben.

Az antioxidánsok jótékony tulajdonságairól már sokat hallhattunk, s többé-kevésbé azt is tudhatjuk, mely ételekben találjuk meg őket a legnagyobb mennyiségben. Az emberek jó része azonban kevésbé van tisztában azzal, mit jelentek pontosan az antioxidánsok, s miként funkcionálnak a szervezetünkben. Lássuk, mit kell róluk tudni, s hogyan befolyásolják az egészséget.

Mik az antioxidánsok pontosan?

Az antioxidánsok vegyületek, amelyek azzal csökkentik vagy gátolják a sejtkárosodást, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett molekulákat.

Olyan molekulák ezek, melyek külső részén egy vagy több páratlan elektron van – ez teszi instabillá és rendkívül reaktívvá őket. A szervezet normális endogén anyagcsere folyamatok révén hozza létre őket, beleértve az energiatermelést.

A test ugyanakkor a környezeti és életmódbeli tényezőkre – például a károsnak számító napozásra, dohányzásra, alkoholfogyasztásra – reagálva is előállítja a szabad gyököket.

Az antioxidánsok gátolják az oxidációnak nevezett folyamatot, mely sejtkárosodáshoz vezető szabad gyököket képez. Az antioxidánsok lépnek biztonságosan kölcsönhatásba a szabad gyökökkel és semlegesítik őket, mielőtt azok károsíthatják a fehérjéket, a lipideket és a DNS-t. Oxidatív stressz akkor jelentkezik, ha a szervezetben felhalmozódnak a szabad gyökök. Az egyensúlyhiány utóbbiak megnövekedett termelésének, vagy az antioxidáns védekezés csökkenésének az eredménye.

A szabad gyökök fontos szerepet játszanak a test normális fiziológiai működésében – hozzájárulva az egészségünkhöz. Amikor azonban a test felesleges mennyiségben állít elő szabad gyököket, a betegségek kockázata megnő. Számos krónikus betegség hozható összefüggésbe – így a szívbetegség és a rák – azzal, hogy a szabad gyökök fokozatosan kárt okoznak a szervezetben.

Az antioxidáns védelmi rendszer

A sejtek antioxidáns védelmi rendszerrel rendelkeznek – ezek segítenek a szabad gyökök termelését kordában tartani. Példának okáért tartalmaznak antioxidáns enzimeket, amelyek hozzájárulnak a szabad gyökök szintjének csökkentéséhez. Az elsődleges antioxidáns enzimek közé tartozik a sejtekben a szuperoxid-diszmutáz (SOD), a kataláz (CAT), a glutation-peroxidáz (GPx) és a glutation-reduktáz (GRx).

Ezen antioxidáns enzimeket nevezzük elsőrendű védelmi antioxidánsoknak. Segítik a szabad gyökök szintjének szabályozását, semlegesítve azokat és más molekulákat is, amelyek szabad gyökökké válhatnak. A szervezet az anyagcsere révén szintén termel metabolikus antioxidánsokat – ilyen a liponsav, a glutation, a Q10 koenzim, a melatonin, a húgysav, az L-arginin, a fém-kelátképző fehérjék, a bilirubin és a transzferrin.

Fotó: 123rf.com

Vannak azonban antioxidánsok, melyeket a testünk nem tud előállítani – vagyis, az embernek ezeket magának kell a szervezetbe juttatnia, élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők formájában. A tápanyag-antioxidánsok közé sorolhatók a karotinoidok és az antioxidáns vitaminok – beleértve a C és E vitamint, a szelént, a mangánt, a cinket, a flavonoidokat, valamint az Omega-3 és Omega-6 zsírokat.

Az étrendből származó és kiegészítő antioxidánsok kapják általában a legnagyobb figyelmet a táplálkozás során, hiszen az antioxidánsokban gazdag étrend fogyasztása elősegítheti a szervezet antioxidáns védekezőképességét.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.