Lássuk, melyek az antioxidánsokban leginkább gazdag fűszerek!

Fűszerezni nem csak az ízek miatt érdemes, hanem azért is, mert a fűszernövények igen gazdagok antioxidánsokban. Ne bánjunk velük szűkmarkúan!

A fűszernövények rengeteg polifenolt tartalmaznak. A polifenolok nagyon erős antioxidánsok, fogyasztásuk hozzájárul a szabad gyökök megkötéséhez. Hatékonyan erősítik immunrendszerünket, sőt abban is segítik szervezetünket, hogy az emésztőrendszerben előforduló különböző baktériumok között fenntartsa a megfelelő egyensúlyt.

 

Beszéljenek a számok! Ezen a ponton érdemes megismerkedni az ORAC kifejezéssel. Ez az a mutató, amellyel számszerűsíthetjük az egyes fűszerek antioxidáns tartalmát.

Mivel egy adag étel csak kevés fűszert tartalmaz, nem győzzük hangsúlyozni, hogy kedvenc ízeiteket csempésszétek bele a lehető legtöbb fogásba.

fotó:pixabay.com

1. Oregano 175,3 ORAC/100 g

Az oregano egyet jelent az olasz konyhával, ha tészta- vagy pizzaszószt készítünk, ki ne hagyjuk! Persze tehetjük rántottába, egyéb tojásos ételekhez és zöldséglevesekbe, zöldséges köretekhez, csirkéhez is.

rozmaring

Foto:123rf.com

2. Rozmaring 165,3 ORAC/100 g

A rozmaring aromája legjobban a sütőben sült ételeknél érvényesül. Csak dobjunk néhány ágacskát a tepsibe a zöldségek, húsok vagy halak mellé. Készülhet belőle ízesített olívaolaj, sőt a bátrabbak limonádét és teát is fűszerezhetnek vele, igazán pikáns és különleges lesz a végeredmény.

kakukkfű

3. Kakukkfű 157,4 ORAC/100 g

És még egy kedvelt mediterrán fűszernövény! A kakukkfű sokoldalúságát sem lehet vitatni, felhasználása hasonló az oreganóhoz. Levesek, tojásos ételek, szószok, öntetek egyaránt ízesíthetők kakukkfűvel. Jól passzol a tepsis sültekhez, zöldségekhez is, ahogy a rozmaringból, úgy a kakukkfűből is egész ágakat érdemes a sütőtálba helyezni.

kurkuma

Fotó: 123rf.com

4. Kurkuma 127,1 ORAC/100 g

Kurkumával leginkább az indiai konyha fogásaiban találkozhatunk, a curry például elképzelhetetlen nélküle. Akármit is készítünk kurkumával, az biztos, hogy az ételnek szép aranysárga színt kölcsönöz.

Foto:pixabay.com

5. Zsálya 120 ORAC/100 g

Az egyik legintenzívebb aromájú fűszernövény, amely garantáltan feldobja az unalmas alapanyagokat. Tehetünk belőle krémes szószokba, levesekbe és tésztákhoz is. Fantasztikusan passzol a borjú- és bárányhúshoz, a diós jegyekhez és a barnított vajhoz. Emellett szintén jól illik több téli zöldséghez, például a sütőtökhöz és az édesburgonyához.

Lázcsillapítás fűszerekkel és gyógynövényekkel

Forrás: Ízes Élet