Pattanásra, depresszióra, cukorbetegségre – A kurkuma top 11 egészségügyi előnye

Vírusos fertőzések ellen is bevethető a fűszer

Gyakran kerül említésre a kurkuma manapság valódi szuperételként. Tény, hogy az évszázadok óta használt fűszer akár még a rák megfékezésére is képes. Természetesen nemcsak ez az előnye!

A téli időszakban különösen sokat kerül elő a gyömbér: finom karácsonyi sütemények alkotóeleme, de teaként is nagyon ízletes, sőt hasznos lehet.

Gondoltuk volna, hogy a kurkuma a gyömbér rokona? Ez az élénksárga fűszer gyakran alkalmazott összetevő az indiai, délkelet-ázsiai és közel-keleti konyhákban. Évszázadokon keresztül használták azonban gyógyszerként is, elsősorban légzési problémák kezelésére.

Foto:123rf.com

Az utóbbi időben a kurkuma sűrűn emlegetett fűszer, mint szuperélelmiszer, amely képes leküzdeni a rákot, enyhíteni a depressziót, s még számos más előnye van. Lássuk, mi mindent tehet az egészségünkért.

1.Harcol a depresszió ellen: a kurkuma számos vegyülete segít fenntartani az egészséget – a legismertebb közülük a kurkumin. A lehetőség, hogy képes enyhíteni a depressziót és elősegíteni az antidepresszánsok jobb működését, még a tudósokat is meglepte. A kutatási eredmények azonban eddig vegyesek.

2.Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség esetén: a kurkumin előnye, hogy élen jár a gyulladások leküzdésében és a vércukorszint szinten tartásában, ezért meglehetősen hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kezelésében.

Egy tanulmány során, melyben 240 prediabéteszes felnőttet vizsgáltak, megállapították, hogy csökkent a cukorbetegség kialakulásának az esélye, miután 9 hónapon át szedtek kiegészítésképpen kurkumint. A kutatások folyamatban vannak, eddig azonban sok tanulmányt csak állatokkal, nem emberekkel végeztek.

3.Vírusos fertőzések ellen is bevethető: rossz idő esetén érdemes kortyolni egy kis kurkuma teát. Nagy előnye ugyanis, hogy a benne levő kurkumin miatt jól jöhet számos vírus, köztük a herpesz és az influenza elleni küzdelemben.

Itt is érdemes megjegyezeni, hogy a legtöbb kutatást laboratóriumi keretek között és nem embereken végezték a szakemberek. A kurkuma csupán nagyjából 3 százalék kurkumint tartalmaz – a szervezet nem szívja fel jól ezt az összetevőt, így az alkalmankénti csésze tea nem lesz mindenre gyógyír.

4.Segíthet a premenstruációs szindróma (PMS) esetén: egy nemrégiben készült tanulmány, amely három menstruációs cikluson keresztül követte a nőket, kiderítette, hogy a kurkumin-kiegészítők segítettek enyhíteni a PMS tüneteit. Tengerimalacok és patkányok izmain végzett tanulmányok azt sugallják, hogy a kurkuma a menstruációs görcsöket is enyhítheti.

5.Küzd a magas koleszterinszint ellen: máig vitatott a kurkuma előnye a szívre vonatkozóan. Az ezzel kapcsolatos kutatások eredményei ugyanis vegyesek. Egyes tanulmányok szerint a kurkuma csökkentheti az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, míg mások arra a következtetésre jutottak, hogy a fűszernek ilyen hatása nincs.

A tudósok mindenesetre tovább vizsgálják a kurkuma szívvédő lehetőségeit. Egy kisméretű tanulmány azt mutatta, hogy a kurkuma segíthet elkerülni a szívrohamot a bypass műtéten átesett embereknél.

6.Hatásos lehet Alzheimer-kórra: az Alzheimer-kórral küzdő emberek tulajdonképpen krónikus gyulladásban szenvednek – a kurkuma pedig a jelek szerint természetes gyulladáscsökkentő hatással bír.

Vagyis, előnyt jelenthet alkalmazása a kór elleni küzdelemben – erős tudományos bizonyíték ugyanakkor arra vonatkozóan sincs, hogy a kurkuma fogyasztása hatékony módja a betegség megelőzésének.

7.Ízületi gyulladás ellen is bevethető: a kurkuma ígéretesnek bizonyult az ízületi fájdalmak, a merevség és a gyulladások enyhítése terén. További kutatásokra van szükség azonban ahhoz, hogy a kurkuma az ízületi gyulladások egyik leghatékonyabb kezelésévé válhasson. Bátran kipróbálhatjuk azonban az ízületi fájdalmakra – sőt, segíthetünk a szervezetnek felszívni a természetes kurkumint, ha a kurkumát fekete borssal együtt fogyasztjuk.

8.Hatékony lehet a rák ellen: laboratóriumi és állatkísérletek során a kurkuma megállította a daganatsejtek növekedését, segítette a méregtelenítő enzimek jobb működését, sőt számos más előnyt is rögzítettek a tudósok.  

Nem tudják azonban a tanulmányok megítélni, mi történik az emberi szervezetben, ha valaki kurkumát eszik. Ezenkívül fennáll annak a lehetősége, hogy a kurkuma befolyásolja egyes kemoterápiás gyógyszerek hatását.

kurkuma

Fotó: 123rf.com

9.Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén hasznos lehet: a korai kutatások – beleértve egy 207 felnőtt bevonásával végzett tanulmányt, valamint egy patkányokkal folytatott kísérleti vizsgálatot -, rámutattak, hogy a kurkuma segíthet az IBS-tünetek kezelésében, például a hasi fájdalom enyhítésében.

Mint sok más esetben azonban, itt is több kutatásra van szükség. A kurkumát olyan betegségek kezelését illetően is tanulmányozzák, mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

10.Fejfájásra is bevethető: mivel a kurkuma a gyömbér rokona – s utóbbi jól ismert természetes fejfájás elleni gyógyír -, nem meglepő, hogy a fűszer fejfájás csillapítására is ajánlott, különösen migrén esetén.

Sokan dicsérik a módszert, de kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a kurkuma képes kezelni vagy megelőzni a fejfájást – bár egy tanulmány szerint a fűszer alkalmazása egy új megközelítés része lehet.

11.Használható pattanáskezelésre: egyesek szerint a kurkumából készített maszk bőrre kenése vagy a fűszer fogyasztása segít a makacs pattanások leküzdésében. Előnye talán az, hogy a kurkuma antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Szilárd tudomány azonban eddig ezt sem támasztotta alá. Egy próbát mindenesetre mindenképp megér!

Kurkumától a fahéjig: gyulladást csökkentenek, rák ellen is védenek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.