Lázcsillapítás fűszerekkel és gyógynövényekkel

Az influenzás megbetegedések kellemetlen velejárója a láz. Bizonyos fokig normális jelenségről van szó, mégis, ha 38 fok fölé emelkedik, lázcsillapításra van szükség. Gyógyteákkal, fűszerekkel és könnyű ételekkel segíthetjük a gyógyulást.

lázas beteg

Fotó: 123rf.com

A téli slágerbetegségek mellett daganatos megbetegedések, allergia, gyulladás, autóimmun betegségek, stb. kísérő tünete is lehet a láz.

Folyadék minden mennyiségben

A lázas beteg az intenzívebb verejtékezésnek köszönhetően hajlamosabb a kiszáradásra, ezért a folyadékpótlásra fokozottan figyelni kell. A legjobb, ha az átlagos mennyiség kétszeresét fogyasztjuk el betegség esetén. Természetesen nemcsak a mennyiségen van a hangsúly: a cukros, szénsavas üdítők, az alkohol, és a tejes italok nem a segítik a gyógyulásunkat. Ilyenkor jön el a zsírtalan húsleves vagy zöldségleves, illetve gyógyteák ideje.

Zsálya, fekete bodza és hársfa azonos arányú keverékét forrázzuk le, és miután langyosra hűlt, citrommal ízesítsük. A citrom magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segít a betegség leküzdésében.

 

Lázcsillapító gyógynövények

A természet patikája rengeteg olyan gyógynövénnyel bővelkedik, ami izzasztó, lázcsillapító hatású. Az ókorban a halhatatlanság növényeként tisztelt orvosi zsálya gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt a legtöbb láz elleni teakeverék egyik fő összetevője. Emellett a torokgyulladással járó betegségeket is kiválóan gyógyítja. A fekete bodzából készített tea nemcsak az immunrendszer erősítésére szolgál, hanem kiváló izzasztó hatásának köszönhetően elismert lázcsillapító is. Köhögéscsillapító és nyákoldó hatása miatt a megfázásos megbetegedések kiváló ellenszere. A hársfa talán az egyik legismertebb meghűlés elleni gyógynövény. Főzete elősegíti az izzadást, ezzel segítve a láz megszüntetését.

Foto:123rf.com

Lázcsillapító fűszerek

Nem is gondolnánk, hogy a konyhapolcon megbúvó fűszereink közül milyen sok képes a láz csillapítására. A magyar konyha kihagyhatatlan fűszernövénye, a majoránna nemcsak a csirkés ételeket dobja fel, hanem kiváló gyulladásgátló és lázcsillapító hatással bír, továbbá az erős és száraz köhögést is gyógyítja. A bazsalikom, az olasz ízek kedvelőinek fűszere fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett ugyancsak segíti a láz csillapítását. A kínai konyha elképzelhetetlen gyömbér és koriander nélkül. Nos, e két fűszer hathatós segítséget nyújt akkor is, ha magasra szökik a lázunk.

Ezek okoznak hosszan elhúzódó lázat

 

Forrás: Napidoktor.hu