Ezek okoznak hosszan elhúzódó lázat

A láz a szervezet egy hasznos védekezési reakciója, melyet valamilyen fertőzés, sérülés vagy egyéb kóros állapot vált ki. Időnként mindenkinél jelentkezik, ám rendszerint pár nap után csökkenni szokott, majd a gyógyulással megszűnik. Azonban, ha hosszabb ideje fennáll vagy vissza-visszatér, az alapos kivizsgálást indokol, ugyanis akár hematológiai daganat tünete is lehet!

A témában dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

Láz, mint védelmi reakció

Lázról akkor beszélünk, amikor a testhőmérséklet magasabb, mint a normális (A normális hőmérséklet 36-37 °C között van). Fontos tudni, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem egy tünet! Ez általában annak a jele, hogy a szervezet megpróbál harcolni egy betegség vagy fertőzés ellen.

A legtöbb lázas állapotot fertőzések okozzák, ugyanis ilyenkor a szervezet megpróbálja elpusztítani a fertőzést okozó mikroorganizmusokat. A legtöbb kórokozó azt “szereti”, ha a test normál hőmérsékleten van, ám a lázas állapotot nem tűrik jól, ráadásul aktiválódik a szervezet immunrendszere is, ami plusz támadási frontot indít a káros mikroorganizmusok ellen.

lázas, beteg

Fotó: 123rf.com

A láz okai a következők lehetnek:

  • Fertőzés
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Egyes betegségek
  • Napszúrás
  • Rák
  • Bizonyos autoimmun betegségek
  • Oltások utáni reakció

A láz időtartam alapján lehet:

  • akut (kevesebb, mint 7 napig tart)
  • szubakut, ha legfeljebb 14 napig tart
  • krónikus vagy tartós, ha 14 napnál tovább tart

Azokat a lázakat, amelyek napokig vagy hetekig (akár hónapokig) fennállnak különösebb ismert ok, magyarázat nélkül, ismeretlen eredetű láznak nevezzük.

Fotó: 123rf.com

Leukémiára, limfómára is utalhat

 

A tartós, illetve az ismeretlen eredetű lázat mindenképp ki kell alaposan vizsgálni, ugyanis rosszindulatú folyamatokra is utalhat. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a panasz a leukémia és a limfóma gyakori tünete a megmagyarázhatatlan láz, ezért, ha valaki ezt tapasztalja, érdemes ilyen irányba is vizsgálatokat végeztetni!

A kutatók szerint a láz oka leukémia/limfóma esetén az, hogy a rákos sejtek maguk is termelnek olyan anyagokat, amelyek miatt a szervezet megnöveli a testhőmérsékletet.

A tumorok képesek ún. pirogéneket is termelni- ezek olyan anyagok, amelyek lázat tudnak okozni. A pirogének egyéb külső forrásokból, például baktériumokból, vírusokból, gombákból, gyógyszerekből és toxinokból is származhatnak, sőt, az immunrendszer sejtjei is termelnek pirogéneket”– magyarázza dr. Kárpáti Ágnes, aki hozzátette, hogy lázat okozhat továbbá az is, hogy a rák esetén megnő a fertőzéshajlam.

Leukémia tünetei – Ezekre kell figyelni

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a megemelkedett testhő mögött hematológiai daganat áll, úgy fontos a mielőbbi személyre szabott kezelés megkezdése. Ez lehet sugár/kemoterápia, immunterápia, csontvelőátültetés, egyéb gyógyszeres kezelések- a rák pontos típusának függvényében.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.