Hawaii csodanövény a szorongás ellen

A Csendes-óceán déli vidékein őshonos kava növény számottevően képes csökkenteni a szorongásos panaszokat – derül ki egy ausztrál tanulmányból.

A kutatást vezető Dr. Jerome Sarris elmondta, hogy a mostani, mérsékelt hatékonyságú gyógyszerek mellett új módszerekre van szükség. “A növényi hatóanyagú készítmények tapasztalataink szerint lehetséges alternatívát jelentenek a krónikus szorongás kezelésére. Eredményeink alapján a kava kevesebb mellékhatással jár a klasszikus gyógyszereknél, ráadásul függőséget sem okoz” – hangsúlyozta Dr. Sarris.

A növény hatóanyaga bizonyos neurobiológiai folyamatok, a GABA-ingerületátvivők válaszadási mechanizmusának megváltoztatásával éri el hatását , és bizonyos genetikai tulajdonságok esetén kivételesen eredményes.

intim, tabu, szorong

Fotó: 123rf.com

A nyolchetes vizsgálati szakaszban 75 generalizált szorongással diagnosztizált beteg kapott kavát vagy placebót, miközben folyamatosan mérték panaszaik erősségét. A kavás csoport tagjainak körében jelentősen csökkentek a tünetek.

A mérsékelt vagy súlyos generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél még hatékonyabb volt a növényi készítmény: a vizsgálati periódus végére 26 százalékuknál mértek tünetcsökkenést a placebósok 6 százalékához képest.

Az érintettek napi kétszer kaptak vízben oldódó hatóanyagú kavagyökér -kivonatot, az első három héten 120 milligramm dózisban. Reakcióhiány esetén ezt kétszeresére emelték a következő szakaszban. A kava bevitelét jól tolerálta a vizsgált betegek szervezete, nem mutatkozott lényeges eltérés a májfunkciók terén.

Foto:wikimedia

Az összefüggés megerősítéséhez további kutatások szükségesek. A tanulmányt a Melbourne-i Egyetem szakértői a Journal of Clinical Psychopharmacology című szakfolyóiratban tettek közzé.

Hogyan fokozhatjuk az endorfinok működését, hogy legyőzzük a szorongást és a fájdalmat?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.