COPD-vel küzdök, mégis dohányzom

61 éves nő vagyok, 25 éve dohányzom. Két évvel ezelőtt még alig tapasztaltam tüneteket. Már azelőtt is volt krónikus bronchitis-em (idült hörghurut), hogy elkezdtem volna dohányozni. Ahogy írtam, 25 éve dohányzom. COPD-vel (krónikus obstruktív légúti betegség) küzdök.

Ez a betegség az alsó légutak tartós beszűkülésével jár és visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, ugyanis a tüdőt szerkezetileg nem lehet helyreállítani.  Ahogyan halad előre a tüdőkárosodás, egyre kevesebb megterhelés is elég a fulladáshoz, mely egy idő után lassabban múlik el, végül pedig fizikai aktivitás nélkül is jelentkezik.

A COPD egyike a leggyakoribb halálokoknak szerte a világon. Tünetei a zihálás, légszomj, főleg fizikai aktivitás közben. A betegség bronchitiszes kezdete szintén jellemző. A gyakori köhögés ugyancsak a betegség egyik fő tünete, kezdetben főként reggel, később egész nap.

Engem mostanában reggelenként olyan köhögés fog el, hogy szinte hányingerig köhögök. Gyógyszereket szedek és fúvókákat használok. Utóbbi adagolószelepes inhalációs készülék. Továbbra is cigarettázom viszont. Sajnos nincs annyi erőm, hogy letegyem. Sok tragédia ért, elvesztettem mindenkit, akit szerettem: a testvéremet, a férjemet, az élettársamat, a szüleim 2 héten belül, egymás után haltak meg. Nem olyan rég pedig a tűzoltó fiam hunyt el.

A volt orvosom a pulmonológián azt mondta, ha éjjel fulladok meg, akkor nem szenvedek – de nappal igen… Orvost változtattam. Most is sokat fulladok, főleg terhelés mellett – járás közben is -, valamint reggel.

Nem találtam még igazán megfelelő gyógyszert a probléma enyhítésére. Nem hinném, hogy csak a cigaretta az oka, ugyanis már megvolt az alap betegség, mielőtt dohányozni kezdtem, legfeljebb súlyosbította. Sajnos, az ember úgy van vele, hogy ha úgyis megfullad, akkor nem mindegy? Tudom, nem valami jó hozzáállás. Egy másik orvos azt mondta, a cigarettáról sem szabad leszokni egyik napról a másikra, mert a tüdő megtelhet vízzel. Nemigen tudok pozitívumot mondani, mert a családomban rajtam kívül senki sem dohányzott, mégis az édesapám és a testvérem is tüdőrákban halt meg. A só pipát vagy hordozható oxigén palackot szeretném még kipróbálni.

A só pipa nyugtatja a nyálkahártyát, de az asztmánál hatékonyabb, mint hörghurut esetén. A palackos oxigén illetve folyékony oxigén használata engedélyhez kötött, melyet a tüdőgondozóban lehet megindítani. Az első tartály oxigént tüdőgyógyásznak kell felírnia, ez után már a háziorvos is intézheti a tartály újratöltését – jegyzi meg a szerkesztő, hozzátéve, hogy a COPD esetében egyébként a dohányzásról való leszokás nagyon fontos lenne.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.