Szikével fogyni?

Úgy tartják, az az igazi büszkeség, ha saját erőből adod le a plusz kilókat, és nem ügyes plasztikai sebészek jóvoltából, de van úgy, hogy csak rájuk számíthatsz.

Dr. Toperczer Zsolt plasztikai sebésszel azért találkoztam, hogy eloszlassuk a kételyeket, és hogy kérdéseimre egy gyakorló szakembertől kapjak választ. Épp egy alakformáló műtétet követően egyeztettünk időpontot, és az interjú közben is jó tanácsokkal látta el a telefonon hozzá forduló páciensét.

Van alsó, illetve felső korhatára a különféle esztétikai beavatkozásoknak?

Tapasztalataink szerint 25 éves koruk körül vagy annál később jelentkeznek a pácienseink zsírleszívásra, illetve egyéb alakformáló műtétre, vagyis mi nem találkozunk 18. évüket be nem töltött szépülni vágyókkal. Felső korhatára tulajdonképpen nincs, sokkal lényegesebb az, hogy a páciens egészségi állapota lehetővé tegye az anesztéziát.

Melyik a legnépszerűbb beavatkozás a nők körében?

Az én specialitásom a mellplasztika, így abból látom és végzem a legtöbbet, de a hasplasztika, a zsírleszívás, a szemhéjkorrekció és a ráncfelvarrás is igen népszerű pácienseink körében.

Férfiak is jelentkeznek alakformáló műtétekre?

Természetesen férfiakat is találunk a hozzánk fordulók között, de a hölgyek sokkal nagyobb számban jelentkeznek. Az erősebbik nem képviselőin is végzünk mellműtétet, az ő esetükben az a cél, hogy eltüntessük onnan azt a zsírt, amely nőiessé teszi a mellüket.

plasztikai%2520sebeszet4

Akadnak, akik a plasztikai sebészet „rabjává” válnak, és rendszeresen kés alá fekszenek, hol a plusz kilók, hol a ráncok eltávolításáért?

Úgy látom, hogy aki egyszer megfordult plasztikai sebésznél, az nagy valószínűséggel vissza is fog térni a szakemberhez. Ez természetesen nem hasonlítható egy általában vett addikcióhoz, mindössze arról van szó, hogy pácienseink fölfedeznek egy új lehetőséget, amellyel tehetnek valamit a testükért. A karcsúsodni vágyók számára ma már igen sok módszer áll rendelkezésre, de be kell látnunk, hogy leghatékonyabban mégiscsak a sebészek tudnak dolgozni.

A plasztikai műtétek évszaktól függetlenül bármikor elvégezhetők, vagy ezekre is igaz, hogy kerülni kell a napot, az izzadást?

Ezeknek a beavatkozásoknak tulajdonképpen nincs szezonja, de tény, hogy nyáron jóval nagyobb elővigyázatosságra van szükség. Ráadásul a beavatkozások után több héten át úgynevezett kompressziós ruhát kell viselni, ami a melegebb időszakban kellemetlen lehet.

Volt már olyan páciensem, aki az augusztusi nyaralásra szerette volna formába hozni magát, ezért júniusban elvégeztette a műtétet, a köztes időszakban viselte a kompressziós ruhát, majd rendkívül csinosan kezdte meg a vakációját.

Óhatatlan, hogy beszéljünk az esetleges nem várt következményekről is. Milyen gyakran lép fel komplikáció?

A különféle rémhírekkel ellentétben a zsírszívás igen biztonságos beavatkozásnak tekinthető. Mint minden operációnál, itt is előfordulhat vérömleny vagy sebfertőződés, valamint az úgynevezett zsírembólia. Ilyenkor az elfolyósodott zsír esetleg egy megnyílt érbe kerülve, az ér falában embóliát okozhat, de szerencsére ez rendkívül ritkán fordul elő.

n%25C5%25919

A további kockázatok az anesztéziával állnak kapcsolatban, és közülük egyik sem köthető speciálisan az esztétikai műtétekhez. Ha a szakember megteszi a szükséges óvintézkedéseket, és megfelelő körültekintéssel jár el, rendkívül kicsi az esély arra, hogy nem várt következmény alakuljon ki.

Sok téves információ kering a köztudatban a plasztikai sebészetről. Ilyen például az is, hogy a zsírleszívás tulajdonképpen egy erőfeszítés nélküli fogyókúra.

Valóban sokan gondolják így, pedig egyáltalán nem erről van szó. A tegnap operált páciensemről például kevesebb, mint fél kiló zsírt távolítottunk el, ami összességében nem számít nagy mennyiségnek, formában azonban igen jelentős változást idézett elő. Már ennyi is elég volt ahhoz, hogy alakját nőiesebbé varázsoljuk: laposabbá tettük a hasát, és karcsúsítottuk a derekát.

Ha a zsírleszívás nem helyettesíti a fogyókúrát, hogyan tudnak akár 20-30 kg plusztól is megszabadítani egy-egy jelentkezőt?

Ilyen mértékű elhízásra mi is a fogyókúrát javasoljuk, és a műtétre csak egy bizonyos testsúly elérése után kerítünk sort. Azért is fontos, hogy a páciens a beavatkozás előtt megszabaduljon a nem kívánt zsírtól, hogy a megnyúlt bőrt is korrigálhassuk.

Sokan jönnek hozzánk nagy pocakkal, és azt kérik, hogy távolítsuk el a fölösleget, de nagy részüknél a korábbi súlyingadozás maradványaként lógó bőr is társul a plusz kilókhoz. Ebben az esetben mindenképpen a hasplasztika javasolt, ha ugyanis zsírleszívást végeznénk, tovább rontanánk a bőr állapotát.

hasplasztika9

Az igaz, hogy ha valaki az operációt követően visszatér a korábbi egészségtelen életmódjához, ismét fölszedi az eltávolított kilókat?

Mivel a beavatkozást nem fogyókúra helyett végezzük, ez a veszély nem igazán áll fenn. A zsírleszívás tulajdonképpen az olyan testtájakon helyénvaló, ahonnan mozgással és jól kialakított étrenddel sem tüntethető el a fölösleg.

A derékon vagy a térd fölött elhelyezkedő zsírréteg például sokszor öröklés kérdése. Sok hölgy, bár alapvetően nincs gond az alakjával, azért nem visel szívesen miniszoknyát, mert a térde fölött lerakódott egy kis zsírpárna.

Rajtuk leghatékonyabban az esztétikai műtétekkel lehet segíteni. A testsúlyingadozás következtében az ilyen helyekre ritkábban tér vissza a fölösleg, mint például a combra, a fenékre vagy a hasra. Születésünket követően a zsírszövet nem szaporodik, a fogyás és a hízás folyamata attól függ, hogy a zsírsejtek földuzzadnak-e vagy kiürülnek. Az operáció során mi ezeket a sejteket szívjuk ki az érintett területről, így igen csekély az esély arra, hogy ismét súlytöbblet alakuljon ki a műtét helyén.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: