Műtét előtt vérhígító?

A cangrelornak elnevezett véralvadásgátló szer szívbetegek esetén csökkentette a vérrögök kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a vérzésveszély is alacsony maradt.

A véralvadásgátlókat szívbetegeknek szokás adni, hogy megakadályozzák az erek vérrögösödését, azonban a beavatkozás mellékhatása a sebészi beavatkozás során jelentkező nagy mennyiségű vérzés lehet. Emiatt az érvényben lévő ajánlások szerint az operáció előtt 5-7 nappal a szer adagolását le kell állítani. A Floridai Egyetem (Jacksonville) munkatársai úgy vélik, hogy ezen kritikus időszak áthidalására lehetne alkalmazni a cangrelor nevű intravénás szert.

f15hkf9v2

Dr. Dominick Angiolillo és munkatársai 210, koszorúér-beavatkozásra váró beteget tanulmányoztak, akiknél két csoportban vagy a cangrelort, vagy placebót alkalmaztak. A gyógyszert kapó egyéneknél a kontrollhoz képest nem volt magasabb a kiterjedt vérzés (11,8 illetve 10,4 százalék), csupán kisebb vérzési problémák jelentkeztek. A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint szer hatásfoka eléri az ilyen esetekben alkalmazott vérlemezke-gátló gyógyszerekét.

Jelenleg a szer még kutatási fázisban van, amennyiben azonban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) jóváhagyja, megkezdődhet a széleskörű alkalmazás.

Forrás: