Rengeteg ember vár fontos műtétekre – ki tudja meddig

Bár eddig sem volt rózsás a helyzet, jelentősen emelkedhetett a műtétre várakozó páciensek száma hazánkban, ráadásul az operációk jó része életminőséget komoly mértékben befolyásoló beavatkozás.

Jelentős mértékben nőhetett a műtétre váró betegek száma Magyaroszágon az utóbbi időben: évekig is eltarthat, míg valaki sorra kerül. Különösen aggasztó, hogy az operációk jó része olyan beavatkozás, amely komoly mértékben hatással van a páciensek életminőségére.

Noha számos változás történt az egészségügyben, sőt a várólisták csökkentésére is elkülönítettek forrásokat, ennek ellenére is nagyon hosszú a várakozási idő egyes műtétek esetében. Bizonyos beavatkozásoknál egyenesen dupla annyit kell várni, mint eddig – tudatta a penzcentrum.hu.

A lap megjegyezte, hogy bár a Nemzeti Biztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapja korábban közzétette, mennyi a várakozási idő várhatóan egy adott operáció esetében, az adatok 2022 februárja óta már nem láthatók, így az sem, hogy mi a minimum és a maximum várakozás a műtéteknél. A várakozók száma azonban elérhető, így a korábbi adatokkal összevethetőek a számokEzek alapján kiderül, hogy sokkal több páciens vár olyan beavatkozásokra, mint például csípő- és térdműtét, sérvműtét, epekő műtét, orrmandula- és mandulaeperáció, sőt, szívkatéterezés és prosztata műtét.

orvos, műtét

Fotó: 123rt.com

A várakozó betegek számát tekintve úgy tűnik, a vizsgált beavatkozások esetében 12 műtétnél emelkedett, 4 műtétnél mérséklődött a szám. A növekedés azonban 40 százaléknál is magasabb 7 operációtípusnál. A legtöbb páciens szürkehályog-műtétre vár, ez nem változott tavaly óta – az előző évhez képest azonban kevesebben várakoznak, 12.207-en. A mandula és orrmandula-műtétek esetében ijesztően magas a várakozási idő: 1 esztendő leforgása alatt 446-ról 1.076 lett a betegek száma. Tovább emelkedett a várakozás ideje a térd- és csípőprotézisre várók esetében is, s 46-60 százalékkal többen várják, hogy elvégeztethessék a sérvműtétjüket.

A 2022-es adatokhoz képest valamelyest mérséklődött azok száma, akik gerincstabilitás- és deformitás operációra várnak, nyitott szívműtétre, illetve nőgyógyászati beavatkozásokra. Bár esztendők óta jellemző a kórházi várólisták növekedése, kétségtelenül a 2020-ban kitört koronavírus-járvány emelte azt meg drasztikusan – jegyzi meg a penzcentrum.hu.

Olvasd el ezt is!

Várólisták nélkül javulnak a rákbetegek életkilátásai

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.