Várólisták nélkül javulnak a rákbetegek életkilátásai

Nagy lépés lenne a rák elleni hazai küzdelemben, ha valósággá válna, hogy két hétnél többet az országban sehol sem várhat kivizsgálásra daganatgyanús beteg.

A rákbetegeket képviselő, de a prevencióért és a betegség minél korábbi felismeréséért is küzdő civil szervezet tavaly több felhívásban és egy várólistákról szóló szakmai konferencián is tarthatatlannak nevezte, hogy esetenként több hónapot kelljen várni képalkotó vizsgálatra egy tumorgyanús páciensnek. 

Elismerésünket fejezzük ki a kormányzati lépésért, ha megvalósul Magyarországon Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár napokban tett ígérete, miszerint daganatos betegség gyanúja esetén mindenki 14 napon belüli időpontot kap diagnosztikai vizsgálatra” – szögezi le Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A késlekedés egyrészt óriási szorongást okoz, másrészt egy agresszív tumortípus esetén akár előrehaladottabb stádiumba is kerülhet a rákbetegség, így jelentősen romolhatnak a beteg életkilátásai. A Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozott az ellen is, hogy a tb ellátásokra vonatkozó teljesítmény volumenkorlát miatt a korlátozott CT vagy MR üzemidő révén a magánellátásba kényszerítsék a betegeket, ahol kénytelenek lemondani a tb finanszírozott ellátásról és – hiába járulékfizető állampolgárok – a vizsgálatok teljes költségét maguknak kell állniuk, ha gyors diagnózist akarnak.

beteg

Az ellátórendszer összehangolt működésére van szükség, hiszen a daganatellenes kezelést megalapozni képes teljes körű diagnózis képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokat, esetenként szövettant, olykor molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat is megkíván, tehát számos szakorvosi és szolgáltatói szegmenst érint. Ráadásul a gyors diagnózis szükséges, de nem elégséges feltétele a rák hatékony kezelésének, hiszen ahhoz megfelelő sebészi, onkológiai vagy sugárterápiás kapacitás is kell, hogy a biztos diagnózis ismeretében minél előbb ténylegesen meg is kezdődjön a gyógyítás” – szögezte le Lakos István.

Ha a kormányzat biztosítja a két héten belüli kivizsgálás lehetőségét, még nagyobb lesz az egyéni felelősség a szűréseken való részvételben, illetve abban, hogy panasz esetén senki se halogassa az orvoshoz fordulást. Az orvos csak akkor segíthet, ha találkozunk vele. Ne veszítsünk időt a halogatással, szabaduljunk meg mielőbb a daganatoktól, hogy minél nagyobb esélyünk legyen a teljes felépülésre!” – figyelmeztet Lakos István.

Forrás: