Superwomen

Egy tanulmányból kiderült, hogy a filmekben szereplő vonzó, de agresszív karaktert alakító színésznők nagyobb hatást keltenek.

Egy a davis-i Kalifornia Egyetem hallgatói között végzett tanulmányból – mely a Sex Roles című folyóiratban jelent meg – kiderült, hogy a mozivásznon látott szereplők közül nagyobb befolyással vannak a nőkre a vonzóbb színésznők által alakított agresszív karakterek, mint a kevésbé vonzóak által megformált harcos amazonok.

A tanulmány során a szerzők – Laramie D. Taylor, az egyetem kommunikációs professzora, valamint Tiffany Setters – 122 egyetemistával nézettek végig különböző filmrészleteket, és megfigyelték, hogy ezek a bejátszások nagyban erősítik a nőkkel szemben támasztott elvárásokat, miszerint azok egyszerre legyenek vonzóak, agresszívak, sőt még gondoskodóak is.

„Ami a nemi szerepeket illeti, miközben azt látjuk, hogy a mozi hősnői nagyobb erőfeszítés nélkül megtesznek bármit, mi magunk is elhisszük, hogy bármire képesek vagyunk, de legalábbis azt, hogy a környezetünk ezt várja el tőlünk” – számolt be róla Taylor.

A tanulmányból kiderült, hogy a filmvásznon mind a nők, mind a férfiak számára inkább a vonzó színésznők szolgálnak példaképül. A kísérletben az egyetemisták olyan filmrészleteket néztek meg, amelyekben a tipikusan vonzónak számító Angelina Jolie, illetve a kevésbé megnyerő külsejű Kathy Bates szerepeltek.

superwomen

Mindkét színésznőt láthatták erőszakos – Tomb Raider és a Nemzet színe-java – illetve erőszakmentes – Elcserélt életek és a Sült zöld paradicsom – filmekben is. A vizsgálatok végeztével kiderült, hogy a vonzó hősnők – függetlenül attól, hogy agresszív volt-e az általuk megformált karakter – erősebb szerepmodellt jelentettek a nők számára, mint a kevésbé vonzóak. Ugyanakkor az agresszív hősnők – függetlenül attól, hogy külsőre vonzóak voltak-e – szintén nagyobb hatást gyakoroltak a nézőkre.

Emellett az is kimutatható volt, hogy mind a nőkben, mind a férfiakban nagyobb elvárások születtek a nőkkel szemben azután, hogy olyan filmeket láttak, amelyben a női hősnők a női szerepek mellett férfi szerepet is betöltöttek.

Forrás: