Angelina Jolie klinikai eset?

A Borderline személyiségzavar a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó betegség.

A Borderline személyiségzavar Borderline personality disorder (BPD) kifejezést a először 1938-ban használták. Mai értelmében való használata az 1970-es években az USA-ban a pszichoanalitikus szakirodalomban fogalmazódott meg. A BPD főként a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes.

Jellegzetes megnyilvánulásai, pedig szinte kivétel nélkül megfigyelhetők az Oscar-díjas színésznőn Angelina Joli-n. A társas kapcsolatok és az énkép instabilitásával jellemezhető súlyos személyiségzavar tünetei leginkább a depresszióra, a mániás depresszióra, időnként pszichózisra, valamint ritkán, a pszichopátiára emlékeztetnek. Bár mindezeknél enyhébb formában megjelenő tünetekről van szó. A tünetek szélsőséges módon változékonyan jelenhetnek meg.

A betegség megnyilvánulhat még elhanyagolt külsőben, felborult étrendben, kizárólag negatív gondolatokban, öngyilkossági hajlamokban és dühkitörésekben, önértékelés és identitás zavarokban, másoktól való függésben.

angelina_480_b

Önveszélyesség

Angelina 2001-ben az Access Hollywood magazinnak adott interjújában arról mesélt, hogy kamaszkorában mikor a kezébe került egy kés használta is. Romantikus gondolatok fűzték a vérhez és annak látványához. Folyton meg akarta sebezni magát. Saját bevallása szerint csak fiatal volt (13 éves) és bolond és fel akarta magára hívni a figyelmet.

Öngyilkossági hajlamok

Mikor tizenöt éves volt egy New York-i hotelszobában altatókat vett be. Mindezt megírta a cetlin majd kisétált a szobából és egy késsel járkált fel alá a városban egész nap, méghozzá kimonóba öltözve. Mikor kitisztult a feje jött rá, hogy mire is készült. Első dolga az volt, hogy írt az édesanyjának majd rádöbbent, hogy bárki bármikor meghalhat és elkezdett úgy élni, mintha nem lenne holnap.

Alacsony önbecsülés

Mindezek után életviteléről még több pletyka terjedt el, amik drogfüggőségről, vérfertőzésről, egyéjszakás kalandok tömkelegéről szóltak. Erkörcstelennek tartották és ő maga is elhitte, hogy így van, még akkor is ha a fele sem volt igaz annak, amit terjesztettek róla.

Kusza szexuális irányultság

Angelina egy 2003-ban adott interjújában, a kérdésre miszerint biszexuális-e igennel válaszolt, majd két egyszerű mondattal le is zárta a kérdést. Ha holnap szerelmes leszek egy nőbe, és meg akarom érinteni, meg akarom csókolni, az rendben van? Természetesen igen, hiszen szerelmes vagyok. Egy másik interjúban azt felelte, hogy mindenkit szeret. A fiús lányokat, a lányos fiúkat, a soványakat és a ducikat.

angelina_4802

Az ebben a betegségben szenvedők jellemző viselkedését leginkább a kiszámíthatatlanság és kaotikusság jellemzi. A borderline kifejezés magyar jelentése „határvonal” ezért mi nevezzük határeseti személyiségzavarnak is.

Angelina gyakran filmjeiben is valamilyen személyiségzavarral, pszichózissal rendelkező karaktert alakít. Az Észvesztő című életrajzi filmben Jolie a depressziós főszereplő „őrült” barátnőjét alakítja. A pszichopata lány megformálásáért egyébként megkapta azt a bizonyos szobrot is.

Jolie megformálta Gia Carangi szupermodellt is a Kifutó a semmibe című alkotásban. A film a modell kábítószerfüggőség miatt félresiklott életét és AIDS miatt bekövetkező halálát mutatta be. Akkoriban a method acting módszerének híve volt, melynek lényege, hogy a színész a felvételek között nem „bújik ki” a szerepéből. A forgatása közben azt mondta akkori férjének, Jonny Lee Millernek, hogy nem fogja felhívni, mert egyedül van, haldoklik és leszbikus. A szerepért Golden-globe díjjal jutalmazták.

Forrás: