Ősz és D-vitamin – Miből juthatunk hozzá leginkább?

A tejtermékektől a dúsított élelmiszerekig

Minden évszaknak megvannak a legjobb forrásai, ha vitaminokra van szükségünk. A D-vitamin számos tekintetben támogatja szervezetünket, segít elkerülni a náthát. Az ősz folyamán az alábbi módon juthatunk leginkább hozzá!

Nyáron könnyű D-vitaminhoz jutni, hiszen általában sok időt töltünk a szabadban, ahol akadálytalanul ér bennünket a nap. Ezekben a hónapokban is előfordulhat azonban, hogy nem elegendő szervezetükben a D-vitamin, s a helyzet csak fokozódhat az ősz és a tél folyamán, amikor viszont különösen nagy szükségünk van rá.

Napjainkban az étrend-kiegészítő jó megoldás lehet a D-vitamin hiányra, ám a legcélszerűbb természetes élelmiszerekből magunkhoz venni azt.

Fotó: 123rf.com

Lássuk, hogy az étrend-kiegészítőn kívül mely forrásokból juthatunk a legtöbb D-vitaminhoz!

  1. Tej: a tej nemcsak értékes kalcium-forrás. D-vitamint is tartalmaz, így igen hasznos a fogyasztása. Lehet nyár, ősz, tavasz vagy tél, a tej mindig elérhető, ezért érdemes élni vele!
  2. Sajt: ugyancsak fontos tejtermék, amely nem csupán a csontok erősségéért tesz, hanem D-vitaminnal is ellát bennünket. Igaz, nem mindegyik sajtfajta rendelkezik egyforma vitamintartalommal, de ez az élelmiszertípus, mely ráadásul remek fehérjeforrás is, mindenképpen jó választás.
  3. Tojás: jó hír a tojáskedvelőknek, hogy ezen alapvető ételünk is híresen jó D-vitamin forrás. Sőt, ha elfogyasztunk naponta egy nagyobb méretűt, a tojás fedezi a napi D-vitamin szükségletünk 4 százalékát. Szintén bármely időszakban elérhető, így az ősz folyamán is kitűnő lehetőség.

  4. Gomba: ez a zöldség meglehetősen megosztó. Van, aki nagyon szereti, más inkább kihagyja étrendjéből. Kár érte, ugyanis számos módon elkészíthető. Igen ízletes ételek alapja a gomba, amely ezen felül D-vitamint, B-vitamint, E-vitamint és K-vitamint tartalmaz, sőt ásványi sókban is gazdag. Ha gombát eszünk, vas, kalcium, foszfor és kálium is jut a szervezetünkbe. Az ősz különösen hangulatos időszak, hogy változatos, gombás ételeket készítsünk!
  5. Lazac: jelentős D-vitamin mennyiséget találunk a lazacban. Ha elfogyasztunk belőle 10 dekát, már magunkénak tudhatjuk a javasolt napi D-vitamin mennyiséget.

    Fotó: 123rf.com

  6. Osztriga: bár a lazachoz hasonlóan elsősorban a mediterrán helyeken szokványos étel, érdemes olykor pénzt szánni az osztrigára. Kitűnő D-vitamin forrás, az ajánlott napi adagunk 60 százalékát tartalmazza.
  7. D-vitaminnal dúsított ételek: manapság arra is van lehetőség, hogy az ún. dúsított élelmiszerekből jussunk kellő mennyiségű D-vitaminhoz. Többek között tejtermékeket, gabonapelyheket, gyümölcsleveket találunk, amelyekhez külön adnak ilyen vitamint. Fontos azonban, hogy jól nézzük meg a termékek csomagolását, mert ha csak a D-vitaminra fókuszálunk, könnyen vehetünk olyasmit, amely nagyobb mennyiségű cukrot, szénhidrátot, kalóriát tartalmaz.

Életmentő a D-vitamin a COPD betegek számára?

 

 

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.