Milliomosan a pokolba

A szakemberek szerint, ha valaki nagyobb pénzösszeget nyer, jobban teszi, ha előbb pszichológussal konzultál és csak azután fordul befektetési tanácsadókhoz.

A hirtelen jött gazdagság ugyanis komoly terhet ró a lélekre. A hatalmas öröm mellé rendkívül erőteljes stressz is társul, ezt pedig sokan nem tudják hozzáértők közreműködése nélkül feldolgozni. Egy nemzetközi felmérés szerint minden harmadik szerencsés jobban szerette a korábbi életét, még akkor is, ha sok olyanról le kellett mondania, ami a nyereménynek köszönhetően már természetessé vált.

Azok, akik a mindennapi életben könnyen alkalmazkodnak a nem várt szituációkhoz és uralni tudják a gyorsan változó helyzeteket is, valószínűleg a lottóötös okozta stresszt is jobban viselnék, ám az emberek többsége nem tartozik ebbe a csoportba.

A hatalmas nyeremény nem csak anyagi téren hoz változásokat a játékosok életébe: óhatatlanul átalakul a személyiségük, a családi életük és a kapcsolatrendszerük. A gazdagság okozta stressz mellett ezeket is föl kell tudni dolgozni, mindez együtt pedig igencsak próbára teszi Fortuna kegyeltjeit.

Hazánkban a Szerencsejáték Zrt. nem ad információt azokról a szerencsésekről, akiknek egy csapásra megváltozott az életük, a világ több országában azonban nem fedi titok a nyertesek kilétét, így csokorba gyűjthettük a róluk szóló történeteket, melyek nagy része – sajnos – jól példázza a szakemberek által felvázoltakat.

az%252520ido%252520penz8

Pünkösdi királyság

Ha csokorba gyűjtenénk azokat a szerencsétlen szerencséseket, akik csak rövid ideig élvezhették az ölükbe hullott nyereményt, Carl Atwood biztos, hogy a dobogósok között lehetne. Az indianai 73 éves férfi 2004. januárjában csaknem 75.000 dollárt nyert a lottón, a jó hírt pedig szerette volna megosztani a kis trafik munkatársaival. Az otthonától pár száz méterre lévő boltba gyalog indult el, ám soha nem érkezett meg: egy nagy sebességgel haladó kamion halálra gázolta.

Olcsó halál

Timothy O’Brien is angliában vásárolt egy öthetes lottószelvényt, amivel egy penny-t sem nyert az adott időszakban. A hatodik héten viszont – amikor az általa beikszelt számok már nem vettek részt a játékban – négy találata is lett volna. A férfi csalódottságában fejbe lőtte magát a sorsolást követően, így már nem tudhatta meg, hogy mindössze 47 font ütötte volna a markát, miután testvériesen elosztották a nyereményt a szerencsések között.

A kapzsiság ára

Evelyn Adams is többszörösen hálát adhat Fortunának: New Jersey-ben két egymást követő évben, 1985-ben és 86-ban is megnyerte a Jackpotot a helyi lottón, így összesen 5.4 millió dollárral gazdagodott. Az asszony igencsak rákapott a szerencsejáték ízére, megszállott hazárdjátékossá vált a sikerein felbuzdulva. Nyereményét rövid idő alatt elherdálta, ma egy erdő közepén felállított lakókocsiban él, meglehetősen nyomorúságos körülmények között.

Forrás: