20 tipp, hogy felturbózd a kreativitásod!

A kreativitás nemcsak azt jelenti, hogy ügyesebben ki tudjuk dekorálni a lakást, vagy saját készítésű ajándékokat csinálunk – a problémamegoldásban is lehet kreatívnak lenni!

A kreativitás nemcsak a művészekre, zenészekre, írókra korlátozódik! Nagyon jól jön akkor is, ha egy problémát akarunk megoldani vagy egy helyzetet kezelni, egyszóval az élet több területén is alkalmazható. Ha valaha is éreztünk vágyat arra, hogy növeljük kreativitásunkat, íme néhány hasznos tipp.

1. Kötelezzük el magunkat a kreativitás fejlesztésére! Aknázzuk ki képességeinket – ehhez mások segítségét is kérhetjük. Tűzzük ki a célokat, vegyük igénybe mások segítségét és szánjunk minden nap egy kis időt arra, hogy fejlesszük képességeinket.

2. Váljunk szakértővé: a kreativitás fejlesztésének egyik legjobb módja, ha egy bizonyos területen szakértők leszünk. Ha nagyon jól értünk egy témához, az új és innovatív megoldások is könnyebben eszünkbe jutnak.

3. Jutalmazzuk meg magunkat! Gyakran blokkolja a kreativitás fejlesztését, hogy úgy érezzük, a kíváncsiság élvezet. Ahelyett, hogy rendreutasítjuk magunkat, jutalmazzuk meg inkább, ha kíváncsiak vagyunk valamire. Adjunk lehetőséget magunknak arra, hogy új témákat fedezzünk fel.

4. A belső motiváció fejlesztése: miközben fontos önmagunk megjutalmazása, ugyanolyan lényeges az is, hogy belső motivációnkat fejlesszük. Olykor a kreativitás valódi jutalma maga a folyamat, és nem a produktum.

5. Legyünk képesek kockáztatni: a kreatív készségek fejlesztése során szükség van hajlandóságra a kockáztatáshoz. Ha erőfeszítéseink nem is vezetnek mindig sikerhez, a jövőben jól jön majd a kreatív tehetség növeléséhez.

Fotó: 123rf.com

6. Építsük fel önbizalmunkat! A képességeinket illető bizonytalankodás elnyomja a kreativitást – ezért fontos az önbizalom építése. Jegyezzük fel, mit értünk el, mit végeztünk el és dicsérjük meg magunkat. Valamint jutalmazzuk kreativitásunkat!

7. Adjunk időt magunknak. Aligha tudjuk tehetségünket fejleszteni, ha nem adunk neki időt. Minden héten legyen pár óránk arra, hogy csak a „kreatív projektre” koncentrálhassunk!

8. Küzdjük le negatív hozzáállásunkat, mert blokkolja a kreativitást. Egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány szerint a pozitív hangulat növeli képességünket a kreatív gondolkodásra. A tanulmány vezetője, Dr. Adam Anderson szerint „ha olyasmit csinálsz, amely elvárja, hogy kreatív légy, jó hangulatban kell tenned azt.” Kerüljük saját magunk kritizálását, szüntessük meg a negatív gondolatokat, amelyek akadályoznak bennünket a képességeink fejlesztésében.

9. Küzdjünk a félelem ellen: nem fogunk belebukni! A hibázástól, a bukástól való félelem szintén rossz irányba befolyásol bennünket. Ha ezen rágódunk, gondoljunk csak bele, hogy a hibázás csak egy része a folyamatnak. Ettől még elérjük a célunkat.

10. „Brainstorming”: hatékony technika a kreativitás fejlesztésében. Kezdjük azzal, hogy felfüggesztjük az önkritikát, önmagunkról alkotott rossz megítéléseinket, majd kezdjünk el egy adott témához lehetséges megoldásokat és kapcsolódó ötleteket írni. A cél az, hogy viszonylag rövid idő alatt annyi ötletet generáljunk, amennyit csak lehet. Majd összpontosítsunk azok tisztázására és finomítására, végül válasszuk ki a legjobbakat.

11. Vegyük észre, hogy a legtöbb problémának több megoldása is van: ha legközelebb szembesülünk eggyel, gondoljunk bele a megoldásokba, ne hagyjuk, hogy az első ötlet nyerjen. Ez az egyszerű játék remekül fejleszti a probléma-megoldó képességet.

12. Vezessünk ötlettárat: egy naplót a kreatív folyamatról. Írjuk le az ötleteinket. Ez a napló remekül mutatja majd, honnan hová jutottunk el, és persze ötleteink „lementésére” is alkalmas.

13. Készítsünk „elme-térképet”: nagyszerű módja annak, hogy csatlakoztassuk egymáshoz az ötleteket, és innovatív válaszokat találjunk a kérdéseinkre. Készítsük el az elmetérképet a központi téma vagy szó köré. Majd adjuk hozzá a kapcsolódó kifejezéseket, eszméket. Hasonló a „brainstorming”-hoz, de ez a technika lehetővé teszi, hogy lássuk az elágazásokat és vizuálisan is megfigyeljük, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ötletek.

14. Új kihívások: miután kifejlesztettünk néhány kreatív készséget, fontos, hogy új kihívások után nézzünk, az előrelépés érdekében. Keressünk bonyolultabb feladatokat, és ne használjuk mindig ugyanazokat a megoldásokat, amelyeket a múltban.

15. Próbáljuk ki a „6 kalap” technikát. Ez segít, hogy hat különféle módon közelítsünk meg egy problémát. Sokkal több lehetséges megoldás születhet, mint eddig, amikor csak egy vagy két szemszögből vizsgáltunk egy témát.

A hat kalap:

  • Piros kalap: tekintsünk érzelmi szemszögből a témára. Mit mondanak az érzéseink?
  • Fehér kalap: nézzük a témát objektíven. Mik a tények?
  • Sárga kalap: használjuk a pozitív szemszöget. A megoldás mely elemei működhetnek?
  • Fekete kalap: nézzük a témát negatív szemszögből. Mi az, ami nem működhet?
  • Zöld kalap: gondolkodjunk kreatívan. Vannak alternatív megoldások is?
  • Kék kalap: gondolkodjunk általánosságban. Mi a legjobb átfogó megoldás?

16. Keressünk inspiráció forrásokat: ne várjuk, hogy a kreativitás csak úgy megtörténik. Nézzünk források után, amelyek friss ötletekkel látnak el és motiválnak. Olvassunk könyvet, látogassunk el egy múzeumba, hallgassunk zenét, folytassunk élénk vitát egy baráttal. Lássuk, melyek a legjobb technikák számunkra.

17. Teremtsünk lehetőségeket a kreativitáshoz. Az inspiráció mellett lehetőségekre is szükség van – találjunk új projekteket, vagy keressünk új eszközöket az aktuális projekthez.

18. Teremtsünk alternatív forgatókönyveket. Amikor szembesülünk egy problémával, tegyük fel a kérdést, „mi lenne ha…”, és minden lehetséges forgatókönyvet vessünk fel. Ha egy egyedi megközelítést veszünk alapul, mi lesz a kimenetel? Ha előre képesek vagyunk megvizsgálni az alternatívákat, sokkal jobban képesek leszünk fejleszteni kreatív megoldásainkat a problémákra.

19. Készítsünk folyamat-ábrát, ha egy új projekten dolgozunk, így átláthatjuk a tervezés folyamatát. Ez segít vizualizálni a „végterméket”, kiküszöbölni az esetleges problémákat és létrehozni egyedi megoldásokat.

20. Próbáljuk ki a „hógolyó-technikát”: észrevettük már, hogy egy jó ötletet egyszercsak követ a másik? Előnyt kovácsolhatunk ebből, ha bevetjük a „hógolyó-technikát”, használjuk hát a projekten való ötletelésnél. Ha az ötlet nem alkalmas jelenlegi munkánkhoz, akkor tegyük félre egy másikhoz!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.