A siker titka: a metafora!

Szeretnéd madártávlatból látni a dolgokat? Emelkedj föléjük a valóságban is. A Psychological Science-ben megjelent cikkhez a kutatók arra kértek diákokat, bizonyos problémákat úgy oldjanak meg, hogy valóban játsszák el a kreatív gondolkodással kapcsolatos metaforákat. Az instrukciók kiválóan működtek.

Metafora a problémák megoldásáért

A szerzőket egy olyan kutatás eredményei inspirálták, mely kimutatta, hogy a nyelvben használt metaforák nagy része hatásos. Akik úgy találkoznak egy idegennel, hogy valami meleget tartanak a kezükben, a fogadtatás is melegebb lesz. Az ökölszabály sem tűr ellentmondást.

Angela Leung a Szingapúri Menedzsment Egyetemről a Michigani és Cornell Egyetemek munkatársaival azon töprengett, hogy ez igaz e a kreativitásra használt nyelvi kifejezések esetében is. “A kreativitás keresett, népszerű vonás. A gondolkodásmód metaforáit rengeteget használják a mindennapokban” – vélekedett a kutató.

boldogsag

Leung munkatársaival olyan kísérleteket alkotott, ahol a valóságban is el kellett játszani a metaforákat. Az egyikhez két részre osztották a résztvevőket. Egyik felük egy kartondobozba ült be feladatokat megoldani, a másik részük szabadon járkálhatott. Ezzel tesztelték a „think outside the box” (gondolkodj a dobozon kívül – nézd meg madártávlatból is) metaforáját. A kreativitásteszteken a dobozon kívüliek teljesítettek jobban. Más kísérletek során is azt igazolták, hogy a szabadon sétálgató-mozgó emberek agyából sokkal több eredeti ötlet pattant ki. Mindez arra utal, hogy van valami a metaforákban, melyeket a kreativitással kapcsolatban használunk.

„Egy kis séta odakinn, vagy egy kis járkálás segíthet más síkra terelni a gondolatainkat” – magyarázta Leung. „Lehet, hogy nem ártana a kis irodafülkéket lebontani, hogy szabadabban szárnyalhasson az elme is.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index