A lenőtt nyelv korrigálható!

Szakemberek szerint az újszülöttek 4-10 százalékánál előforduló nyelvlenövés, amely jelentős mértékben megnehezítheti a szoptatást, nagyon könnyen diagnosztizálható és többféle módszer is létezik a kezelésére.

A fejlődési rendellenesség egyik változata a laikus számára is igen könnyen felismerhető, mivel ilyen esetben a nyelv a letapadás miatt szív alakú formát vesz fel. Van azonban egy másik változata is a nyelvlenövésnek, melyet valamivel nehezebb felismerni, ám az általa okozott problémák könnyen rávezethetik a szakembert a probléma gyökerére.

Dr. Dale Tylor, a nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának gyermek fül-orr-gégésze elmondta, hogy mivel az újszülötteknek a szopáshoz nyelvüket és ajkukat megfelelő módon kell mozgatniuk, letapadt nyelv esetén nehezen kapják be a mellbimbót, ezért inkább az ínyüket használják a szopás során, ami igen nagy fájdalommal, akár még vérzéssel is járhat az anya részéről.

6tf87pd2

A fentiek mellett még az is gyanút ébreszthet, ha a baba túl hosszasan szopik, evés közben ideges lesz vagy elalszik, még mielőtt jóllakott volna. Ezek a jelenségek könnyen oda vezethetnek, hogy az anya feladja a szoptatást, és inkább tápszert ad gyermekének, pedig egy egyszerű, ambuláns eljárást követően a nyelvletapadásos újszülöttek kétharmadánál megoldódik a probléma és sikeresen folytatódhat a szoptatás.

Tylor azt is hozzátette, hogy a korai beavatkozással a későbbi beszédproblémák is kiküszöbölhetőek, míg a kezeletlenül hagyott nyelvlenövés a jövőben számos nehézséget okozhat a leghétköznapibb tevékenységek során is, amilyen egy fagylalt elnyalása, a gúnyolódó nyelvöltés, a fogmosás vagy akár a csókolózás.

Forrás: