A szexuális izgalomról

A szexuális zavaroknak négy csoportja van: a vágyfázis zavarai, az izgalmi szak zavarai, az orgazmuszavarok és a fájdalmasszex-szindrómák.

Dr. Kohári György szexuálterapeuta segítségével júniusi számunkban az első csoportot vettük górcső alá. Négyrészes sorozatunk második részében az izgalmi szak zavaraival foglalkozunk.

A szexuális izgalom több szinten is jelentkezik. Férfiaknál egyértelmű jel a pénisz erekciója, míg kevésbé látványos a herék megemelkedése. A nőknél megduzzadnak a külső nemi szervek és a mellek, nedvesedik a hüvely, létrejön a csikló “erekciója”.

Felgyorsul a szívverés, kipirosodik az arc, megemelkedik a vérnyomás, fokozódik a verejtékmirigyek működése. Beszűkül a figyelem, felerősödnek az érzelmi reakciók. Olykor azonban nem jönnek létre ezek az izgalmi reakciók még akkor sem, ha a két fél között alapvetően megvan a szexuális vonzalom, s adott lenne a vágy.

Fotó: 123rf.com

A férfiak zavarai

A merevedési zavar, más néven erekciós zavar vagy erektilis diszfunkció előfordulása viszonylag gyakori, Magyarországon a férfiak mintegy tíz százalékát érinti. A férfi ilyenkor képtelen a tartós merevedésre, illetve annak az aktus közbeni fenntartására.

A problémának számos szervi oka is lehet, például a pénisz vérellátásának zavara, idegrendszeri okok vagy éppen gyógyszer-mellékhatások. A lelki okok közül a szorongás a legjellemzőbb.

Az aggodalom, a kudarctól való félelem, a teljesítménykényszer, a megfelelni vágyás gátolja a merevedést, amelyhez elengedettség és magabiztosság szükséges. A munkahelyi stressz tipikus erekciógyilkos, de az intimitástól való félelem is letörheti a férfi vállalkozó kedvét.

A nők zavarai

Az izgalmi szakasz zavara a nőknél a genitális vérbőség elmaradásában, a hüvelyi nedvesedés hiányában nyilvánul meg. A háttérben a nőknél is állhat szervi ok, például keringési zavar, hormonális változás vagy gyógyszer-mellékhatás, ám a nők esetében különösen fontosak a lelki tényezők is.

Az egyik leggyakoribb ok a félelem, amely korábbi rossz emlékekből, például megtámadtatásból táplálkozhat. Az a hiedelem sem ritka, hogy egy “tisztességes” nőnek nem illik vágynia a szexre, neki nem szabad élveznie azt. Vannak, akik azt gondolják, hogy bizonyos életkor felett már nem ildomos a szex, így ha mégis izgalomba jönnek, bűntudatuk támad.

Az is előfordul, hogy a két fél szexuális étvágya nagyon különböző. Ha például a férfi több szexuális együttlétre vágyik, és ezt erőlteti, a nő csupán kényszerű feladatként kezeli a szeretkezést, amelynek csak az a célja, hogy a férfi kielégüljön.

Fotó: 123rf.com

Ha a szex rendszerint ebben a mederben zajlik, a nő nem igazán fog izgalomba jönni az összebújás lehetőségétől. Az is probléma lehet, ha a két fél szexuális “forgatókönyve” nagyon eltérő: ha alapvetően máshogy képzelik el az ideális aktust, akkor kölcsönösen csalódni fognak, és testük az izgalom elmaradásával hárítja majd a szexet.

Van segítség

A szexuálterapeuta (aki alapvetően pszichológus vagy pszichoterapeuta) az a személy, aki segíthet megoldani a fenti problémákat, a pszichoterápia, a párterápia és a szexuálterápia eszközeit alkalmazva. A segítségnyújtás beszélgetéseken és házi feladatokon, időnként pedig bizonyos segédeszközökkel végzett bemutatókon alapul.

A terápia során nagyon fontos a megfelelő szexuális kommunikáció kialakítása: a felek merjenek, tudjanak beszélni az érzéseikről, a gondolataikról, a vágyaikról, és legyenek képesek figyelembe venni a párjuk kívánságait is. Ha hiányzik, dolgozni kell a szexuális önbizalom kialakításán is. Bizonyos szexuális problémák esetén a gyógyszeres kezelés is gyakori.

Forrás: https://napidoktor.hu/index