Mit tegyek, ha száraz vagyok odalent?

A nemi válasz képtelensége olyan állandó, vagy visszatérő betegség, mely során a női partner képtelen a megfelelő hüvelyi nedvesség elérésére vagy fenntartására, illetve a közösülés előtt vagy alatt a nemi izgalomra adott más testi válaszra.

Ha egy nőt szexuálisan ingerelnek, a hüvely síkosító váladékot termel, a kisajkak, és a csikló megduzzad, a mellek enyhén megnagyobbodnak. A nemi válasz képtelensége esetén, ezek a válaszok megfelelően hosszú és intenzív szexuális ingerlés ellenére is elmaradnak.

Ha a betegség a serdülőkortól kezdve fennáll, a nő nem tudja, hogyan működnek a nemi szervek, különösen a csikló, illetve, hogy milyen választechnikák hatékonyak. Ez feszültséghez vezet, és tovább rontja a problémát. Sok nő, aki képtelen a nemi válaszra, a szexet és a nemi örömöt bűnös dolognak tartja. A nemi élettől való félelem, és a negatív önkép szintén hozzájárulnak a betegséghez.

A stressz itt is bűnös lehet!

Ha a betegség normális nemi életű időszakot követően lép fel, akkor a problémát a jelenlegi párkapcsolatban – esetleges veszekedés, vitatkozás – kell keresni! A gyakran előforduló depresszió és stressz tovább rontja a helyzetet.

Szervi okok közé tartoznak a hüvelygyulladás (vaginitisz), a hólyaggyulladás (cisztitisz), az endometriózis, a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis), a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és az izomsorvadás. A nemi válasz képtelensége kialakulhat a nő korának előrehaladtával is.

Amint a menopauza közeledik, az ösztrogénszint csökkenése miatt elvékonyodik, és száraz lesz a hüvelyhám. Részben ezért, részben pedig az esetleges fájdalmas nemi érintkezés miatt csökken a válaszkészség. Gyógyszerek, például fogamzásgátló tabletták, vérnyomáscsökkentők, depresszió elleni szerek vagy nyugtatók szedése a nemi válasz képtelenségét válthatják ki.

A méh (hiszterektómia), vagy az emlő (masztektómia) műtéti eltávolítása árthat a nő önértékelésének, és így járul hozzá a nemi válasz képtelenséghez. A válaszképtelenségben szenvedő nők közül soknál a nemi vágy is hiányzik. Mivel a hüvely nem nedvesedik, a közösülés általában fájdalmas, vagy kellemetlen.

Kórisme és kezelés

A kórisme a nő panaszán alapul. Az orvos kikérdezi betegét a korábbi szexuális életről, a betegségekről, gyógyszerszedésről, és vizsgálatot is végez, hogy meghatározza a betegség okát és súlyosságát. Ha feltételezése szerint az ok testi, akkor erre irányuló vizsgálatokat is végez.

Ha az ok lelki, gyakran segít, ha elbeszélgetnek a beteggel és partnerével. Néha az egyéni pszichoterápia, vagy a csoportterápia a hasznos. Ha testi betegség áll fenn, azt kell kezelni. A menopauza után lévő nőkben hasznos lehet az ösztrogén vagy a férfi hormonok, például a tesztoszteron pótlása.

Az ösztrogéntartalmú krémek vagy kúpok gátolják a hüvelyhám elvékonyodását és kiszáradását, így segítik a közösülés során a nedvesedést. A nemi válaszképtelenségben szenvedő nők tesztoszteron kezelése ellentmondásos.

Az érzésfókuszáló gyakorlatok segítenek csökkenteni a párnak a nemi élet, és a közösülés okozta aggodalmait. A nemi szervek működéséről szerzett ismeretek is segítenek. A nő megtanulja, hogy mely választechnikák hatékonyak saját maga, illetve partnere számára. A Kegel-gyakorlatok is hasznosak, mivel erősítik a közösülésben szerepet játszó izmokat.

A hüvelyszárazság betegséget is jelezhet

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.