Mérhetetlenül fáradt voltam – pacemaker lett a vége…

Nyolc évvel ezelőtt kezdődött. Két és fél havi szabadság után is mérhetetlenül fáradtnak éreztem magamat. Ingerült, ideges, türelmetlen voltam, hajnalonta kivert a víz. Sem én, sem a környezetem nem tudta mire vélni a dolgot. Egy októberi napon elmentem az orvoshoz. Hónapok teltek el a kivizsgálással, míg az utolsó – neurológiai – vizsgálaton egy fiatal orvos meghallgatta a szívemet – kardiológiára küldött. Infúziók, szívritmus-visszahozás kísérlete következett. Januárban és áprilisban abláción is voltam – ez a szívritmus zavarok megszüntetésére szolgáló katéteres eljárás, mely során rádiófrekvenciás hullámokkal roncsolják, azaz melegítik a ritmuszavart kiváltó gócot. Ám a beavatkozás után sem változtak a tüneteim. Augusztus végén Pécsre kerültem. A szívcentrumban pacemaker beültetésre került sor a nagymértékű szívritmuszavar miatt.

Mostmár jól vagyok és imádom az életet! Nem élek betegségtudattal. Fogytam 10 kilót, sportolok, igyekszem jó hangulatban lenni. Sokat nevetek, nem szívesen hallgatom a folyton betegségeikről panaszkodókat… Igyekszem távol tartani magamtól azokat a problémákat, stressz helyzeteket, melyek nem tartoznak rám.

A pacemaker szívritmus-szabályozó. Tulajdonképpen egy implantátum, mely a szívhez elektródákkal kapcsolódik, impulzusaival vezérelve a szívizmok összehúzódását. Beállított szívritmust idéz elő – jegyzi meg a szerkesztő.

Beültetését akkor hajtják végre, ha a szív természetes ritmusa túlságosan lassú, ha hiba van a szív ingerületvezető rendszerében, ha a kamrák és a pitvarok aktivitása nem hangolódik megfelelően össze.

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban jelentkező szívritmuszavar. Ha ez fennáll, annak a szinusz csomónak a működése esik ki, amely a szív szabályos ütemét biztosítja. Így a kamrák nem szabályos ritmusban, általában túl gyors ütemben húzódnak össze – ugyanis az összehúzódások vezérlését átveszi a pitvarokból eredő, szabálytalan elektromos tevékenység. Ha nem kezelik a pitvarfibrillációt, akkor súlyos esetben szívelégtelenség vagy stroke alakulhat ki.

A pitvarfibrilláció tünetei közé tartozik a fáradtság, a szédülés, légszomj, a mellkasi fájdalom. A szívverés gyors és szabálytalan. Nagyobb az esélye a pitvarfibrillációnak azoknál, akik magas vérnyomással küzdenek, veleszületett szívhibájuk van, koszorúér-szűkület vagy mitrális billentyű betegség áll fenn (már szívműtét után). Hajlamosít a pitvarfibrillációra a tüdőembólia, tüdőgyulladás, a tüdőrák és a pajzsmirigy túlműködése. De hozzájárulhat a túlzásba vitt alkolholfogyasztás is.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj