A hüvelyszárazság betegséget is jelezhet

A hüvelyszárazság a meghitt együttlétek egyik fő elrontója, hiszen nagy kellemetlenséget okozhat mind a nőnek, mind pedig a férfinak.

Bár gyakran a nem megfelelő előjáték okozza, ám ha többször is előfordul, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen akár betegséget is jelezhet. Hogy pontosan mit, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Ezért lesz kellemes az együttlét

Bár a hüvely fala sohasem száraz teljesen, ám szexuális izgalom hatására a környékén lévő váladéktermelő mirigyeknek (Bartholin mirigyek) köszönhetően még inkább síkossá válik. A hüvelyhám nedvesedéséért az ösztrogénnek kulcsfontosságú szerepe van, így minden olyan állapot, mely a hormon csökkent termelődését eredményezi, az befolyással van a síkosságáért és a hüvelyhám állapotáért.

Fotó: 123rf.com

Menopauza

klimax egy sor hormonális változást hoz magával, mely természetesen az egész szervezet működésére nagy hatást gyakorol. Ekkor olyan kellemetlen tünetek nehezítik a nők mindennapjait, mint például a hangulatingadozások, izzadás, hőhullámok, valamint a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság. Mindezért az ösztrogén jelentős csökkenése a hibás, de még mielőtt örökre búcsút intene a szexnek, kétféle megoldás is szóba jöhet a problémára. Az egyik – és talán a legkézenfekvőbb- az intim síkosító használata, valamint a hormonpótlás. Ez utóbbi azonban kizárólag orvosi javallatra történhet!

Szülés, szoptatás

Szülés után és szoptatás során is gyakori panasz a hüvelyszárazság, hiszen akárcsak menopauza alatt, ekkor is csökken az ösztrogén mennyisége, ráadásul hüvelyi szülés esetén hámsérülések is keletkezhetnek, fájdalmassá téve így az együttléteket. Sőt, a tejtermelés érdekében további hormonális változások is zajlanak, így ebben az időszakban síkosító a házasélet fontos kelléke lehet. Szerencsére ekkor nincs szükség komolyabb terápiára, hiszen az idő az esetek többségében megoldja a problémát, ám ha hosszú hónapok múlva is hüvelyszárazsággal küzd, érdemes orvoshoz fordulni, kizárni az esetleges összenövések és fertőzések jelenlétét!- tanácsolja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Fotó: 123rf.com

Endometriózis

Az endometriózis számtalan gondot okozhat, többek között meddőséget, fájdalmas menstruációt és bizony hüvelyszárazságot is. A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, gyulladásokat okoz, ráadásul érzékenyen reagál a hormonális változásokra (ugyanúgy megvastagszik és leválik, ahogy a méhen belül). A betegséget leginkább laparoszkópiával lehet megállapítani, és általában műtéti kezelést igényel.

A hüvelyi felőli folyás normál esetben természetes jelenség, de vannak helyzetek, amelyek orvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek. 

Szürke, fehér, sárga, zöld -A hüvelyi folyás színe és okai

További okok a hüvelyszárazság hátterében

  • Csökkent libidó
  • Hormonális problémák (pl. pajzsmirigy alulműködés)
  • Előjáték hiánya
  • Petefészkek eltávolítása
  • Kemotárápia
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, fogamzásgátlók)
  • Lelki eredetű gondok

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.