A szex és az agy – hogyan hat ránk a szeretkezés?

Mihez hasonlítható a szexuális élvezet?

A szex felpezsdíti az életünket, élvezetet és izgalmat nyújt, csökkenti a stresszt és a szorongást – amellett, hogy kulcsfontosságú az emberi faj fenntartásához. De hogyan befolyásolja az agyat? Mi zajlik benne a szex során?

Szponzorált tartalom

A szex az ember mindennapjainak része, s számos jó tulajdonsága van amellett, hogy biztosítja a fajfenntartást. De miként hat a szex arra, ami az agyban zajlik?

Ismert, hogy a szexuális aktus befolyással van a test funkcióinak működésére. Tanulmányok szerint arra is hatást gyakorol, miként eszünk vagy mennyire funkcionál jól a szívünk. Hatékony módja a kalóriaégetésnek, utóhatásként pedig étvágycsökkenés is érzékelhető. Egy, nőkön végzett 2016-os tanulmány megállapította, hogy a kielégítő szex a későbbiekben a magas vérnyomástól is védi őket. A szex számos testre gyakorolt hatása azonban szoros összefüggésben van az agyi aktivitással, valamint a hormonok felszabadulásával a központi idegrendszerben.

Az agyi aktivitás és a szex

Nőknél és férfiaknál a szexuális stimuláció  és elégedettség növeli az agy hálózatainak aktivitását, melyek a fájdalomhoz és az érzelmi állapotokhoz kapcsolódnak, valamint a jutalmazási rendszerhez. A kutatók szerint a szex hasonlítható a gyógyszerekhez és a droghoz, ugyanis hasonlóan hatékony stimulációt ér el.

Fotó: 123rf.com

Az agy és a pénisz stimulálása

Egy 2005-ös tanulmány során a kutatók ún. pozitron emissziós tomográfiás vizsgálatokat végeztek férfiakon, miközben a női partner izgatta őket. Az erekciós állapotban levő pénisz stimulálása több vért juttatott az agy ún. posterioris insula területére és a másodlagos szomatoszenzoros kéregbe az agy jobb félében, ám csökkent a véráramlás a jobb amygdalában. Az amygdala az érzelmek szabályozásában vesz részt, ha ez a tevékenység zavart szenved, szorongásos rendellenességek alakulnak ki.

Egy másik tanulmány arra fókuszált, hogy mely agyi területek aktiválódnak ejakuláció során. Kiderült, hogy kisagyban nő a véráramlás, mely szintén az érzelmek feldolgozásában játszik fontos szerepet. Ez a kisagyi aktiválódás igencsak hasonló ahhoz, amikor az agy jutalmazási rendszerét stimulálják. Az eredmények alapján a szexuális izgalom nagyon hasonlít a heroin hatásához, egy jó zenéhez vagy a pénzbeli jutalmazáshoz.

Az agy és a női orgazmus

A hölgyek agyi aktivitását is megfigyelték a kutatók, amikor az orgazmust elérik – akár önkielégítés, akár a partner általi stimulálás során -, s kiderült, hogy azok az agyi területek, melyek jelentős mértékben aktiválódnak az orgazmus során, magukba foglalják a prefrontális kéreg, az orbitofrontális cortex, az insula, a cingulus gyrus és a kisagy egy részét is. Ezen agyi területek különböző mértékben vesznek részt az érzelmek feldolgozásában és a fájdalom-érzékelésben, ahogyan bizonyos anyagcsere-folyamatok szabályozásában és a döntéshozásban is.

Egy korábbi tanulmány arra is rámutatott, hogy a ritmusos és élvezetes stimuláció, mely az orgazmussal összefügg, transzszerű állapotba helyezi az agyat. A női orgazmust az agyi aktivitás alapján leginkább a tánchoz és a zenéhez hasonlították. A zene és a tánc ugyanis az egyedüli, amely közeli reakciót vált ki, mint a szexuális aktus az erejét, valamint az idegi ritmusokat, érzékszervi érzékelést és a transzot tekintve. Vagyis, hogy miért élvezzük a szexet, arra az agy szempontjából az a válasz, hogy ugyanazért, amiért egy jó zenét vagy egy táncot képesek vagyunk élvezni. (X)

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.