Véres izgalom ? a szexuális izgalom kezelése

Egy új típusú gyógyszer prototípust felhasználva a tudósok sokkal többet tudhatnak meg a női szexuális izgalom mögött álló testi mechanizmusokról.

A Pfizer laboratóriumának tudósai rájöttek, hogy ha elektromosan stimulálják a medence idegeit, azzal növelik a véráramot a nemi szervekben. Sőt, ezt a hatást az UK-414,495-ös gyógyszer tovább fokozhatják. A kutatók szerint a gyógyszer megakadályozza annak a kémiai hírvivő anyagnak a lebomlását, ami kulcsszerepet játszik a nemi szervek vérbőségének kialakulásában.

Ha a nők szexuálisan felizgulnak, hüvelyükbe, szeméremajkaikba és csiklójukba több vér áramlik. Ez a szervek duzzadását és a hüvely ellazulását okozza, valamint síkosabbá teszi a hüvelyt és növeli a nemi szervek érzékenységét is.

A nemi szervek vérellátását érintő szexuális zavar (FSAD) a nők közel 40 százalékát érinti, kortól függetlenül. Ezeknél a nőknél a nemi szervek nem reagálnak a szexuális stimulációra, így a szexuális izgalmi állapot nem jön létre.6678?Korábban nagyon keveset tudtunk erről a jelenségről.?– nyilatkozta Chris Wayman, a kutatás vezetője ? ?Most azonban már kezdjük megérteni, hogyan alakul ki a női szexuális izgalmi állapot, így reméljük, idővel az FSAD-ről is többet tudhatunk meg.?

A mostani kísérletek során állati modelleket használtak fel a szexuális izgalom vizsgálatára: a tudósok elektromos impulzusokkal stimulálták a medencei ideget és megvizsgálták a nemi szervekben bekövetkező változásokat. A kutatók szerint ezeket a változásokat a vazoaktív bélenzim (VIP) kiválasztása okozza. A VIP azonban nagyon rövid életű, egy neutrális endopeptidáz (NEP) nevű enzim ugyanis hamar lebontja. A most alkalmazott kísérleti gyógyszer ezt akadályozza meg, az NEP blokkolásával.

?Bár ez a mostani szer nem alkalmas emberi tesztelésre, egy hasonló elven működő szer segíthetne az FSAD-ben szenvedő nőknek, akik így újra teljes és boldog szexuális életet élhetnének? – nyilatkozta Mr. Wayman.

Forrás: