10 tévhit a szexről – amit a felnőttek még mindig elhisznek – 2. rész

Az orgazmustól a kikötözős szexig

Bár a szexről való tudásunk sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, vannak tévhitek, melyekben az emberek jó része még mindig hisz. Mik ezek és mi az igazság?

Az olyan témák, mint az orgazmus, a maszturbáció, az orális szex és a pornó a mai napig zavarba tudják hozni az embereket. Okolható ezért a nem megfelelő felvilágosítás, az elavult kulturális vagy vallási meggyőződések, a pornó vagy puszta tudatlanság, de tény, hogy igen sok felnőtt ma is meghökkentően tájékozatlannak tűnik és számos tévhit kering a szexről. Szexuálterapeuták, szexológusok és oktatók most rávilágítanak arra, milyen tévhitek is ezek.

Cikkünk első részében az első 5-öt vettük górcső alá. Lássuk most a többit is.

  1. Tévhit: a nőket nem érdekli annyira az orgazmus, mint a férfiakat.

Valóság: az „orgazmusrés” valóban valós a két nem között. Egy 2017-es felmérés, mely 52 ezer, különböző szexuális identitásokkal rendelkező felnőttel készült, azt mutatta, hogy a heteroszexuális nők többsége kevésbé él át orgazmust az aktus közben, mint bármely másik csoport.  Az „általában” vagy „mindig” válasz csupán 65 százalékos volt. Összehasonlításképpen a szám 95 százalék a férfiak, 89 százalék a meleg férfiak és 86 százalék a leszbikus nők körében.

Ennek oka azonban nem az, hogy ezek a nők nem akarnak orgazmust. A sikertelenséghez több dolog hozzájárulhat: az előjáték hiánya, a klitorisz stimulálásának hiánya (melyre a legtöbb nőnek szüksége van az orgazmus eléréséhez), vagy pedig a nem megfelelő kommunikáció a partnerrel az igényeket illetően. Nem említendő az, hogy olyan társadalomban élünk, amely a férfiak élvezetét előtérbe helyezi a nőkével szemben. Számos nő panaszkodik az orgazmus hiányára a szexuálpszichológusok szerint. S bár a női orgazmus megfoghatatlanabb – főleg, hogy a behatolás során a csikló közvetlenül nincs izgatva – sok nő úgy érzi, hogy nincs mindig orgazmusa. A férfinak kell törekednie arra, hogy legyen.

  1. Tévhit: a szex csak akkor jó, ha orgazmussal végződik.

Valóság: az orgazmus valóban eufórikus élmény lehet, ám nem ez az egyetlen élvezhető dolog a szeretkezésben. Még ha nem is érik el az orgazmust, a szex nagyon jó lehet mindkét ember számára. A szeretkezés ugyanis több „dimenzióban” működik, túlmutat a fizikai sajátosságokon. A szex spirituális és érzelmileg gyógyító hatásától sokan eltekintenek, pedig érdemes vele foglalkozni.

  1. Tévhit: a férfiak, akik anális szexről fantáziálnak, melegek.

Valóság: az emberek bármely csoportból – lehet az illető heteroszexuális, homo-, biszexuális vagy leszbikus – élvezhetik az anális szexet anélkül, hogy valamilyen szexuális identitást húznának rájuk. A szexuális viselkedés nem árulkodik arról, ki milyen beállítottságú. Ezen tévhit eredete onnan származik, hogy bizonyos viselkedések azonosak az identitással. Hogy mi hoz izgalomba bennünket, az teljesen egyénfüggő.

  1. Tévhit: a pornó nézése erekciós diszfunkciót okoz a fiatal férfiaknál.

Valóság: számos, pornóellenes hisztéria létezik ma már a kultúránkban, s igazság szerint több férfi maszturbál a pornóra, mint korábban. Ez azonban nem elegendő adat ahhoz, hogy azt állítsuk: a pornó megzavarja az erekciót.

Az erekciós diszfunkció fizikai vagy pszichológiai probléma lehet, s a fiatal férfiaknál általában az utóbbi fordul elő. Amikor ez megtörténik, sokan hiszik, hogy a gond oka talán a sok pornónézés, a szorongást pedig csak alátámasztja a pornóellenes média, mi több, azt sugallja, hogy függővé válhat az ember. Pedig a probléma a legtöbb esetben szorongás, a tapasztalat hiánya, traumatikus emlék, magabiztosság vagy önbecsülés hiánya, vagy akár a túl nagy nyomás. Az is gond lehet, ha valaki a pornóban szereplő férfiakkal hasonlítja össze magát. A pornó kerülése viszont nem szünteti meg a szorongást – célszerűbb szakemberrel beszélni a probléma gyökeréről.

  1. Tévhit: a kikötözés és hasonló játékok abnormalitásra, szexuálisan deviáns viselkedésre utalnak.

Valóság: manapság többen látták a Szürke 50 árnyalata című filmet, ezért a kikötözés és egyéb szexuális játékok immár nyilvánosságot is kaptak. A verés, a szerepjáték és a kikötözés csupán egyfajta szexuális aktivitásnak számít, mely eltér a hagyományos vágyaktól. Mivel azonban manapság sokkal elterjedtebb, mint korábban, egyre kevésbé szégyellik az emberek. Nemcsak több ilyen személy van, nem kevesen igyekeznek is ilyen elemekkel feldobni a szexuális életüket – vélik a szakemberek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Kukac Kukac

    Könyörgöm, melyik században élünk??? Ha valakinek az a véleménye, hogy nem is szabad kipróbálni az anális/orális szexet, a BDSN-t, stb., az ne is szexeljen. Ha kipróbálta és nem szeretné, akkor beszélje meg a partnerével és ne tegye (egyébként az 50 árnyalat trilógia pontosan erről szól), de ami jólesik, az hadd menjen, a prűdség már évszázadokkal ezelőtti dolog…

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.