Tippek gyümölcskúrához

A szervezet tehermentesítése céljából a megfelelően alkalmazott gyümölcsnap részét képezheti az egészséges táplálkozásnak, hosszabb gyümölcskúra azonban könnyen hiányállapotok, betegségek kialakulásához vezethet!

Egy-egy gyümölcsnap ugyan kiindulásként szolgálhat életvitelünk áthangolásához, az egészségtudatosabb táplálkozáshoz, de minél hosszabb és szélsőségesebb egy gyümölcskúra, annál inkább számolni kell a hiányállapotok kialakulásának veszélyével.

Fotó: 123rf.com

Sikeres, tartós eredményeket hozó, az egészséget nem veszélyeztető testtömeg-csökkentés önmagában gyümölcskúrák révén nem, csak megfelelően átgondolt életmódváltásra, s ezen belül kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra alapozva valósítható meg.

A gyümölcsöket lassan, alaposan megrágva együk, figyelve a megfelelő mennyiségre, ami éhségünket csillapítja! Ügyeljünk arra, hogy gyümölcsnapunk során ne csak a savas gyümölcsökből válogassunk, mivel a túl sok gyümölcssav károsítja a fogzománcot!

Gyermekek, serdülők, várandósok, szoptató kismamák, idősek, legyengült állapotban lévők számára a gyümölcskúrák nem ajánlottak! Krónikus veseelégtelenségben szenvedőknél az ionháztartás felborulását, cukorbetegség esetén nagymértékben ingadozó vércukorszintet, életveszélyes állapotot eredményezhetnek!

Amennyiben először tartunk gyümölcsnapot, érdemes úgy kezdeni, hogy egy nap során csak egy étkezést helyettesítünk gyümölccsel. Mérjük fel, hogy erre miképp reagál szervezetünk! Teljes gyümölcsnap esetén a napi gyümölcsadagot 5-6 alkalomra elosztva fogyasszuk el!

Fotó: 123rf.com

A gyümölcskúrát lehetőleg mindig időzítsük hétvégére, szabadság idejére, amikor általában kevesebb stresszhatásnak vagyunk kitéve, több alkalmunk van a pihenésre, és jobban rá tudunk hangolódni lelkileg is a kúrára! Ilyenkor kerüljük a fokozott, megerőltető fizikai aktivitást!

Forrás: https://napidoktor.hu/index