Észrevesszük, mi hiányzik – Avitaminózis

Az avitaminózis egy hiánybetegség: többféle vitamin miatt felléphet, és súlyos következményekkel járhat!

Nem véletlen, hogy már kicsi korunktól fogva nógatnak minket a szüleink: együnk zöldséget, gyümölcsöt. Ha vitaminhiányos a táplálkozásunk, előbb-utóbb kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység, azaz hipovitaminózis lép fel, súlyosabb esetben azonban vitaminhiány, avitaminózis.

Az avitaminózis a szervezetben vitaminhiány miatt kialakuló, szerkezeti és működési rendellenesség. Olyan betegség, amely akkor jelentkezik, ha bizonyos vitaminok nincsenek meg a szervezetben, melyek különféle enzimek prosztetikus csoportját alkotják.

Az avitaminózis olyan betegségekért felelős, mint a beriberi, az angolkór vagy a skorbut. Mindegyiket másik vitamin hiánya okozza. Nem nehéz kitalálni, hogy a vitaminhiány a helytelen táplálkozás következménye, hiszen az ember ilyen esetben nem juttat szervezetébe kellő mennyiségű vitamint.

gyogyszer59

Többnyire azért, mert egyoldalúan táplálkozik, biológiailag szegényes, kémiailag módosított az étkezése. Az avitaminózis ugyanakkor túlzott vitamin-fogyasztás esetén is jelentkezhet. Ennek oka a nem megfelelő életmód.

Ha sokat stresszel, alkoholt iszik, dohányzik, az túlzott vitamin-felhasználáshoz vezethet, de a probléma betegség esetén is következmény lehet: bármilyen megbetegedésről legyen ugyanis szó, az enzimatikus aktivitás megnő, a vitaminok nélkülözhetetlenek a számára.

A részleges vitaminhiány vagy hipovitaminózis, a szervezet teljesítő- és ellenálló képességét csökkenti. Lehet még egy oka az avitaminózisnak: ha a vitaminok nem megfelelően szívódnak fel a bélrendszerben.

Beteg vagy gyulladt tápcsatorna esetén ez lehetséges, ahogyan akkor is, ha a bélmikroflóra minősége nem jó. Más kérdés, hogy ennek is oka lehet a nem megfelelő táplálkozás, ugyanakkor megtörténhet, hogy a problémát antibiotikumok szedése, vagy hormontartalmú fogamzásgátló használata okozza.

vitamin3Az antibiotikum-szedés következtében elpusztulhat a bél baktériumflórája. A rossz bélmikroflóra akkor is kialakulhat, ha valaki bélbetegségben szenved, vagy olyan gyógyszereket szed, melyek ezt előidézhetik. Egyes gyógyszerek kölcsönhatásainak következtében szintén elpusztul a bélflóra.
Kialakulhat avitaminózis, ha megnő a szervezet vitamin-igénye, így például a fejlődő, fiatal szervezetnél ez előfordul.
Milyen hiánybetegségek léphetnek fel és mi a megoldás?
A B12-vitamin hiányában zsibbadás, illetve súlyos vérszegénység, B1 vitamin hiányában a beriberi nevű betegség; a B3 vitamin vagy niacin hiánya a pellegra nevű betegséget okozhatja, mely azt jelenti, hogy durva bőr: a bőrön sötét foltok hangsúlyosabbá válása, valamint a szaruréteg túlburjánzása.

Az A-vitamin hiánya farkasvaksághoz vezethet, a C-vitaminé skorbuthoz. A D-vitamin hiánya angolkórt okozhat, a K-vitaminé pedig véralvadási zavart. Az embernél ugyanakkor a B12 és a K-vitamin vitaminhiányos állapota nem lehetséges, mert ezeket elő tudja állítani a normális bélbaktérium-flóra, tehát ha hiányos is az étrend, ezekkel nem lehet gond.

Civilizált országokban ma már ritka, hogy az avitaminózis kialakuljon. Értelemszerűen, ha tudjuk, milyen vitaminok hiányoznak táplálkozásunkból, azok pótlása megszünteti a betegség tüneteit.  Fontos észben tartani, hogy bizonyos állapotok esetén – nem csak a fejlődő szervezetnél – a szervezet vitamin-igénye emelkedik.

Terhesség, szoptatás idején, betegségek, műtétek után, de a stressz, fizikai túlterhelés, fogyókúra, fertőzések esetén is. Ilyenkor érdemes szedni vitaminkészítményeket. Ettől eltekintve viszont napi vitamin-szükségletünket igyekezzünk a megfelelő táplálkozásból fedezni!

Forrás: