A rostdús étrend fontos

A rostdús étrend hosszabb életet adhat, mert csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet szerint a rostdús étrend 22 százalékkal csökkenti a szívbetegség, a légzőszervi megbetegedések és más betegségek okozta halálozás kockázatát. A rostok a kutatók szerint a szívbetegség, bizonyos daganatos betegségek, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.

Ráadásul a rostanyag a bélmozgásokat is segíti, csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást, valamint elősegíti a fogyást, továbbá csökkenti a gyulladást. „Az amerikaiak számára kiadott 2010-es étrendi ajánlások mindenkinek javasolják a rostdús gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását” – számolt be a kutatást vezető Yikyung Park.

shutterstock_69237622

„Az ajánlások 1000 kalóriánként 14 gramm étrendi rostot javasolnak naponta, ami napi 25 gramm rostanyagot jelent. Kutatásunk eredményei is ezeket az ajánlásokat támasztják alá, és arra utalnak, hogy a rostbevitel összefüggésbe hozható a halálozás alacsonyabb kockázatával.” A 388 122 férfi és nő adatait vizsgáló kutatásból az derült ki, hogy a legtöbb rostanyagot fogyasztó férfiak és nők 22 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a kilencéves vizsgálati időszak alatt, mint azok, akik a legkevesebb rostot fogyasztották.

Ráadásul a szív-érrendszeri betegségek és a légzőszervi megbetegedések kockázata is 24 százalékkal visszaesett a legtöbb rostot fogyasztó férfiak, és 34 százalékkal a legtöbb rostot fogyasztó nők esetében. A kutatás eredményeit az Archives of Internal Medicine február 14-i számában tették közzé.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.