Milyen a boldog diéta?

Egy friss kutatás kimutatta, hogy azok, akik nem vették véresen komolyan a diétájukat, sokkal tovább fenn tudták tartani az egészséges étrendjüket, mint azok, akik nem bűnöztek egyszer-kétszer. Kiderült, hogy ha néha olyan ételeket is eszünk, amelyek nem egészségesek, sokkal könnyebben tartjuk magunkat az egyébként egészséges életmódunkhoz.

 

Először is, érdemes tisztázni, mi a diéta és az egészséges életmód közötti különbség, mert ez a kutatás pontosan erről szólt: a diéta egy rövid ideig tartó szigorú rendszer, amit nem szabad megtörni, ha szeretnénk elérni a kívánt eredményt. Ezzel szemben az egészséges életmód egy – jó esetben életünk végéig – tartható állapot, amely egy kiegyensúlyozott étrenden és megfelelő mennyiségű mozgáson alapul, és ugyanúgy segít elérni a céljainkat, csak kevésbé drasztikus módszerekkel.

 

Egy portugál kutatás azt vizsgálta, hogy vajon akkor fogyunk-e többet, és vagyunk képesek hosszabb ideig tartani magunkat az egészséges étrendhez, ha szigorúan vesszük azt, vagy akkor, ha hajlamosak vagyunk kicsit bűnözni is a nagy egészségtudatosság közben. A kutatásban minden résztvevőnek heti 10 ezer 500 kalóriát kellett fogyasztaniuk (egy átlagos amerikai férfi egyébként hetente több mint 17 ezer kalóriát visz be a szervezetébe), de a csoport fele megengedhetett magának heti egy csalónapot is, feltéve, ha a kalóriamennyiség ugyanannyi marad.

Fotó: 123rf.com

Csalni vagy nem csalni…?

Két hét után megmérték a diétázók súlyát, és bár súlyügyileg nem volt közöttük különbség, a csalónapos társaság sokkal boldogabbnak és motiváltabbnak mondta magát, és azt nyilatkozta, hogy hosszú távon is folytatni tudja majd az étrendet, míg a másik társaság ebben kételkedett. A tanulság tehát az, hogy ne féljünk a hizlaló ételektől – csak tanuljuk meg ritkán beépíteni őket az étrendünkbe, így sokkal jobban bírjuk majd az egészséges kajákat is!

Forrás: