A hús lehet a gyógyszered – avagy a Pegán-diéta?

Ha megkérdeznénk Dr. Mark Hyman funkcionális orvoslót (A Pegán-diéta megalkotóját, könyvének címe: The Pegan Diet: 21 Practical Principles for Reclaiming Your Health in a Nutritionally Confusing World), hogy milyen problémák aggasztják leginkább az élelmiszerrendszerünkben, lehet,- hogy ahogyan a könyvében is,-  azzal kezdi, hogy a krónikus betegségekről mesél, és arról, hogy ezt hogyan okozzák az élelmiszergyártó nagyvállalatok.

Hyman a rossz élelmiszer-előállítási gyakorlatokat teszi meg az összes említett probléma gyökerének.

Mi a Pegán-diéta lényege?


A Pegán-diéta gyakorlatilag kiveszi a legjobbat abból, amit az egyes dogmatikus étrendek – nevezetesen a paleo és a vegán – nyújtanak, összebékíti a különbségeket, eltávolítja a dogmákat, és innen kiindulva segít nekünk abban, hogy a saját testünk számára a legjobb döntéseket hozzuk meg.

A legnagyobb problémák, amelyekkel jelenleg az élelmiszeriparban szembesülünkA legnagyobb probléma Dr. Mark Hyman szerint jelenleg az, hogy az egész világon az étrendünk nagy részét ultrafeldolgozott ipari élelmiszerek teszik ki, amelyeket olyan módon termesztenek, hogy tönkreteszik a környezetet, az éghajlatot és az egészségünket. Ez a minta katasztrofális következményekkel jár az emberiség és a bolygó számára.

Tíz emberből hatnak krónikus betegsége van – szívbetegség, cukorbetegség, rák, demencia -, ami összefügg az ultra-feldolgozott étrendünkkel. Körülbelül 88 százalékunk anyagcsere-egészségtelen, ami azt jelenti, hogy tízből majdnem kilencünk valahol a cukorbetegség spektrumán helyezkedik el. 

Az ipari élelmiszerrendszerünk számos társadalmi és egészségügyi egyenlőtlenség gyökere is. Aránytalanul nagy mértékben érinti a szegény és kisebbségi közösségeket, és számtalan következménnyel sújtja őket, a széles körben elterjedt krónikus egészségügyi problémáktól kezdve a jövőbeli gazdasági versenyképesség veszélyeztetéséig. (Például: A feldolgozott élelmiszereken alapuló étrend akadályozza a gyermekek koncentrációs, tanulási és tanulmányi képességét).

Hashimoto-diéta: Áttekintés, élelmiszerek, kiegészítők és tippek

Szerinte az ökológiai következmények katasztrofálisak. Kimerítettük édesvízkészleteinket, károsítottuk vízi és szárazföldi ökoszisztémáinkat, és kiirtottuk a beporzók, a haszonállatok és az ehető növények fajtáit a kukorica, a búza és a szója hatalmas termesztése érdekében. Élelmiszer-rendszerünk, végponttól végpontig, az éghajlatváltozás első számú okozója, az összes éghajlati következmény mintegy 50 százalékát okozza; ez magában foglalja az erdőirtás, az üzemi és állattenyésztés, a talajvesztés, a szállítás, a tárolás, a hűtés, az élelmiszerhulladék és még sok más hatásai.
Úgy látja azonban, hogy végre kezd kialakulni egy konszenzus a “Mik a helyes táplálkozás alapelvei?” kérdésben. 

A következőkben a legtöbben egyetértenek:

  • Mindannyiunknak teljes értékű élelmiszereket kell fogyasztanunk.
  • Mindannyiunknak sok növényt kellene ennünk, különösen azokat, amelyek gazdagok fitokémiai anyagokban.
  • Mindannyiunknak egészséges zsírokat, dióféléket és magvakat kellene fogyasztanunk.
  • Olyan ételeket kellene fogyasztanunk, amelyek nem emelik meg a vércukorszintünket.
  • Ha állati eredetű élelmiszereket fogyasztunk, akkor az állatokat ideális esetben olyan humánus módon kellene nevelni, amely helyreállítja a környezetet, és jobb minőségű, tápanyagban gazdag fehérjét adjanak.

Dr. Mark Hyman szerint sok hasonlóság van a vegán és a paleo diéta között. Valójában minden pontosan ugyanaz bennük, kivéve, hogy honnan szerezzük a fehérjét: állati eredetű táplálékból vagy babból és zöldségekből. Mindkét diéta kerüli a tejtermékeket, több gyümölcsöt és zöldséget javasol, és ösztönzi a jó zsírok, diófélék és magvak fogyasztását. 

Foto:pixabay.com

A Pegán étrend alapelvei:

1. Az étel gyógyszer

Az étel nem csak energia: Ez egy sor utasítás a test számára, amely megváltoztathatja a biológiánkat. Hatással van a mikrobiomunkra, az immunrendszerünkre, a méregtelenítő rendszerünkre, a hormonjainkra, az agyunk kémiájára. (Szó szerint az vagy, amit eszel.)

Amikor ételt választunk, kérdezzük meg: Ez javítja vagy rontja az egészségemet? Fontoljuk meg, hogy mely élelmiszerek a leggazdagabbak tápanyagokban, fitokemikáliákban, növényi gyógyszerekben és jótékony vegyületekben, amelyek segítenek az egészség helyreállításában. Nem egyszerűen az ultrafeldolgozott dolgok kerülése az egészséges étrend. Sokkal inkább arról van szó, hogy mit adunk hozzá, mint arról, hogy mit veszünk el.

2. Személyre szabás

Vannak, akik jól érzik magukat a vegán étrendben. Mások nem. Tehát bár lehet, hogy vegán szeretne valaki lenni, de a testének ez nem tetszik. Lehet, hogy fehérjehiányos lesz, vagy B12-vitamin- vagy D-vitaminhiányos. Lehet, hogy izomvesztést tapasztal. Lehet, hogy alacsony lesz a nemi vágya, vagy termékenységi problémái lesznek. Nem arról van szó, hogy a vegánság rossz táplálkozási mód, csak arról, hogy nem felel meg mindenki egyedi igényeinek. Ugyanez vonatkozik a paleo, a keto vagy bármely más táplálkozási filozófiára. Hallgassunk a biológiánkra, ne az ideológiánkra.

Foto:123rf.com


Mi a helyzet a fitokémiai anyagokkal? Mi a funkciójuk a szervezetben?

Becsléseink szerint legalább 25 000 növényi vegyület van az ételeinkben. A hagyományos adatbázisok csak körülbelül 150-et követnek nyomon. Sokkal többet még csak most fedeznek fel és katalogizálnak. 

A fitokemikáliák mind különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, és a különböző vegyületek különböző módon hatnak a szervezet különböző rendszereire. Egy példa:

A polifenolok és a bélmikrobiom: A bélmikrobiom egyik baktériuma, az Akkermansia muciniphila, nyálkabevonatot biztosít a bélfalán, amely segít megvédeni a szervezetet azoktól a baktériumoktól, amelyek egyébként a véráramba kerülnének, és gyulladást okoznának a szervezetben. Ez az egyik természetes védelmi vonal a cukorbetegség, az elhízás, az autoimmun betegségek, a rák és a szívbetegségek ellen. Sok embernek alacsony az Akkermansia szintje, beleértve azokat is, akik több antibiotikum kúrát is végigcsináltak. És kiderült, hogy ha különösen alacsony az Akkermansia szint, és rákos lesz valaki, akkor jelentősen kisebb valószínűséggel reagál a rák egyik leghatásosabb kezelésére: az immunellenőrző pont gátlókra. Bizonyos növényi polifenolok, többek között az áfonyából és a Concord szőlőből származó polifenolok fogyasztása azonban bizonyítottan elősegíti az Akkermansia növekedését a bélben. Egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy az Akkermansia bélbe juttatása közvetlenül javította az immunellenőrzési pontgátlókra adott válaszokat.

Fotó: 123rf.com

Ez csak egy példa arra, hogyan reagál egy adott mikroba a bélben bizonyos fitokémiai anyagokra, és hogyan tud ez a mikroba aztán növekedni és segíteni a krónikus betegségek kezelésében, még a rák kezelésében is. Más fitokemikáliák a test más rendszereire is hatással vannak. Ha a fitokémiai anyagokat jelentéktelennek tekintjük, mert nem központi vitaminok és ásványi anyagok, akkor figyelmen kívül hagyjuk azokat a vegyületeket, amelyek potenciálisan nagy hatással lehetnek az egészségünkre.

A hús gyógyszerként való fogyasztásának gondolata nyilvánvalóan provokatív és ellentmondásos, de az ötlet a takarmányhús és a regeneratív módon termesztett vagy vadhús közötti különbség megértéséből ered.

A legtöbb kutatás, amit a húsról végeztek, a takarmánykertekben nevelt, gyári tenyésztésű húsra vonatkozott. Ezt a húst úgy állítják elő, hogy az állatokat szűk helyre zsúfolják, és főként kukoricával és szójával etetik őket. Ezek a körülmények széles körben elfogadottan nem tesznek jót sem az állatoknak, sem a bolygónak, és kiderült, hogy ez a hús nagymértékben gyulladáskeltő az emberi szervezetben, hozzájárulva sokféle krónikus gyulladásos betegséghez, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot.

Foto:123rf.com

Ami egyre inkább felbukkan a kutatásokban, hogy a dolgok másképp néznek ki a fűvel táplált állatokkal vagy a vadon élő állatokkal. Ezeket az állatokat több száz növénnyel táplálva nevelik, amelyek mind különböző tápanyagokat és vegyületeket tartalmaznak. Ezek a vegyületek bekerülnek az állatok vérébe és húsába. És kiderült, hogy a vadon élő állatok húsában a jobb fehérje- és zsírprofilon túlmenően, további fitokemikáliák, antioxidánsok és tápanyagok is vannak.

Két darab steak grammról grammra ugyanolyan fehérje-, zsír- és szénhidrát-bontással rendelkezhet, és mégis, ezek a különböző módon nevelt húsok a hús minőségétől és összetételétől függően teljesen eltérő hatást gyakorolhatnak a szervezetre.

 A Pegán-diétában mi a helyzet a tejtermékekkel?

A tejtermékeknél is hasonló mintákat látunk, mint a húsoknál. A legtöbb tejtermék, amit ma fogyasztunk, holstein tehenektől származik, amelyeket arra tenyésztettek, hogy sok tejet termeljenek, amely gazdag A1 kazeinben, egy olyan tejfehérjében, amely sok embernél hajlamos gyulladást és emésztési problémákat okozni. Ezeket a teheneket hormonokkal is pumpálják, hogy folyamatosan tejet termeljenek, ami hormonális hatással lehet a tejet fogyasztó emberekre. Még a biotej is problémát jelenthet néhány ember számára, ha az ilyen holstein tehenektől származik.

A juh- és kecsketej, amelyeket gyakrabban nevelnek füvön. A juh- és kecsketej azoknak is jobban megfelel, akik laktózérzékenyek.

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.