Hogyan vészeljük át a Karácsonyt, ha diétázunk?

Karácsony, ez az az ünnep, ami összehozza a családokat, rokonokat, ismerősöket és egy boldog ünnep szokott lenni. Azonban nem a diétázók számára! Egy diétázó számára akár kész rémálom is lehet – mondja Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó, a Diet Maker diéta és fogyás blog írója. A legtöbb gondot a sütemények hada okozza, de hogy is szokott ez kinézni a való életben általában?

A karácsony és az állandó csábításai

A hétköznapokban jól el vagyunk sütemények nélkül, nagyon egészségesen eszünk, nincs is különösebben semmi bajunk. A karácsonnyal az a gond, hogy ilyenkor nem csak magaddal kell törődnöd, hanem az összes többi vendéggel is. Ebből az alkalomból illik másokat süteménnyel megkínálni, így elkerülhetetlen, hogy a szemed előtt legyen valami finomság. Az agyad gyorsan elkezdi feldolgozni az információkat, hogy vajon mit csinálj most. A nyelvednél már érzed azoknak a bizonyos sütiknek az ízeit és elképzeled, milyen finom is lehetne, milyen boldogsággal töltene el, ha megkóstolhatnád. Valamiért nem tudod levenni a szemed róla és folyton csak ezen jár az eszed. Mások olyan jó ízűen eszik, de te tudod, hogy nem lenne szabad, mert ha a diétába nem fér bele és, akkor most miért férne bele? Ez legyen az a pillanat, amikor felteszed magadnak azt a kérdést: Megéri? Megéri engedni a csábításnak, nem törődni semmivel, csak a rövid távú élvezeteknek élni?

karacsonyi suti

Együnk vagy ne együnk?

Ennyire fontos lenne számodra, az a bizonyos süti karácsony alatt? Biztos, hogy nem tudnál élni nélküle? Arra gondolj, hogyha ezt meg tudom állni, akkor mennyire megerősödsz lelkileg és mennyivel könnyebb lesz ez az időszak, amit most átélsz. Gondolj arra, hogyha sikerül végül lefogynod, bűntudat nélkül fogsz tudni újra süteményt enni. Amikor már lefogytál, tarts magadnak egy pótkarácsonyt és csak készítsd, el újra a legjobb karácsonyi ételeket, amik hiányoztak. Aki egészségesen diétázik és tudja, mi azaz önkontroll, sose fog elhízni, mert mindig csak annyit fog enni, amennyire éppen akkor szüksége van. Ez a tudás felbecsülhetetlen, mert, míg mások elhíznak a kontroll nélküli evéstől és halálra aggódják magát, addig te boldogan lubickolhatsz az evés örömében.

karacsonyi asztal

Sütemények vagy diéta? Válassz!

Nem véletlenül hoztam fel csak a süteményeket és hagytam ki az összes többi karácsonyi ételt. Aki diétázik, az nagyjából tudja, mit szabad és mit nem enni, főleg ha már tapasztalt. Aki főtt ételt eszik az alapvetően nehezen tud ártani magának vele. A sült ételekre már oda kell figyelni, de akkora problémát nem okoznak egy-két nap alatt. Ünnepekkor, így karácsony alatt is, mikor már jól lakunk a főételekkel csak ekkor jönnek a sütemények. Ez a fél maximum egy órás idő még túl kevés ahhoz, hogy újra ehessünk, mert még az előzött se dolgozta fel a szervezettünk, így teljesen feleslegesen ennénk. Persze a süteményeket általában csak az ízük miatt eszük és nem azért, mert éhesek vagyunk. Azonban lehet tudatosan is süteményt enni. Nem létezik olyan étel, így értelemszerűen olyan sütemény se, amit ha megeszünk, akkor automatikusan hízunk tőle. Ez csak akkor igaz, ha feleslegesen eszük meg azt.

Akik nem diétáznak mit csináljanak?

Ezek a szabályok a súly tartókra is igazak, azonban süteményt csak az ebéd vagy vacsora után 3 órával szabadna enni külön étkezésre és egy nagy pohár víz kíséretével. A karácsony egyik hátránya, hogyha mi vagyunk a vendégek, akkor nekünk nincs semmi dolgunk csak az evés, kis túlzással. Amikor hivatalosak vagyunk valahova, akkor gyakorlatilag számunkra minden ingyen van. Ha ingyen van minden, akkor előszeretettel eszünk többet, mert nyugodtan megtehetjük, nincs, ami visszatartson minket. Ezt az állapotot én “ingyenevőknek” vagy “ingyenevésnek” hívom. Nem történik más, minthogy folyamatosan eszünk addig, amíg ki nem pukkadunk. Mindenki, aki tudja figyelje meg a környezetében, hogy azok az ismerősök, akik vendégek mennyit esznek egyszerre. Vannak, akik egy óráig is képesek folyamatosan enni és közben már mindenki rég befejezte, de ők valahogy nem bírnak leállni. Ez az állapot karácsonykor felerősödik, tehát, ha magunkra ismertünk volna, gondoljuk át mielőtt leülünk az asztalhoz.

Forrás: http://dietmaker.hu/