Fogyókúra és tudomány – kalóriacsökkentés

Általában azt gondoljuk, hogy a csökkentett kalória bevitel a megoldás. De valóban ez a megoldás? A kalóriaszámolgatás vagy szénhidrát kontroll a megoldás?

Mivel az életmód alapvető szerepet játszik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, ezért a betegségek kezelésében elsődlegesek az étrenddel kapcsolatos változtatások, valamint a testmozgás.

Általában azt gondoljuk, hogy a fogyáshoz és az ideális testsúly megőrzéséhez szükséges étrend esetében a csökkentett kalória bevitel fontosabb a makro tápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) arányainál. Egyre több bizonyíték szól azonban amellett, hogy az étrend makro tápanyag-forrásainak és összetételének áthangolása – például bizonyos szénhidrát típusok mennyiségének csökkentése, magasabb rosttartalmú szénhidrátok előtérbe helyezése, valamint a telítetlen zsírok és/vagy a fehérjék mennyiségének növelése – elősegíti a zsírból származó súlycsökkenést, javítja az inzulin-érzékenységet és a glükóz-toleranciát. Ez utóbbiak olyan fontos anyagcsere mutatók, melyek eltérései a helytelen életmód következményeinek első jelei lehetnek.

Jó tudni!

Ha a tápanyag arányokon változtatunk, gyakran fogyástól függetlenül is csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, többek között a vérnyomás optimalizálásával, vagy a vér zsírösszetételének javítása révén. Óvatosságra int, hogy még a neves szakmai társaságok álláspontjai is eltérőek a kérdésben. Például a klasszikus irányelveket valló Amerikai Diabetes Egyesület (American Diabetes Association) nem támogatja az alacsony szénhidráttartalmú étrend követését, még akkor sem, ha az telítetlen növényi olajokban gazdag.

lebojt_meregtelenites

Ezzel szemben a Joslin Diabetes Központ (Joslin Diabetes Center) egy csökkentett szénhidráttartalmú, fehérjében megnövelt diétát javasol olyan túlsúlyos és elhízott felnőtteknek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy akiknek paraméterei (testzsír százalék, vérértékek) arra utalnak, hogy szervezetük a betegség kialakulását megelőző állapotban van.

Ideális arányok

A táplálkozási alapelvek szerint az ideális étrend felét szénhidrátok alkotják, zsiradéktartalma 30%, és a szükséges energia-bevitel 10-20%-a fehérjékből fedezendő. A javaslatok ellenére azonban az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága világszerte folyamatosan nő, valószínű, hogy sok ember nem követi a klasszikus irányelveket, esetleg nem úgy, ahogy kellene. Az étrenddel és a testsúlymegőrzéssel foglalkozó tanulmányok, kutatások között rengeteg egymásnak ellentmondó anyagra akadhatunk.

Az alacsony szénhidrát túl sok zsírbevitellel jár?

Amióta 2003-ban számos olyan vizsgálat eredményét ismertették, mely az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek előnyeit igazolta, egyre több adat áll rendelkezésünkre az ideális testsúly megőrzésével kapcsolatban, illetve az anyagcsere szabályozására szolgáló étrendek megfelelő makrotápanyag-összetételének megállapításához. Bár a vizsgálatok eredményei egyértelműek, a hatásmechanizmust illetően vannak még kérdések, mégis mind nagyobb hatása van az egészségügyi társaságok és intézmények táplálkozási alapelveire.

Egy vizsgálat egy alacsony szénhidrát-tartalmú, energiakorlátozást nem tartalmazó étrendet hasonlított össze egy alacsony zsírtartalmú, csökkentett energiájú étrenddel. Eredményeik szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel nagyjából hasonló mértékű fogyás érhető el, mint az alacsony zsírtartalmúakkal. Két tanulmány is foglalkozott azzal, hogy három népszerű étrend, az Atkins-, az Ornish- és a Zone-diéta egy éven át történő követése milyen hatással van a testsúlyra, és milyen anyagcserezavarokat okozhat.

Annak ellenére, hogy a két tanulmány különböző megállapításokra jutott, az Atkins-diéta testsúlycsökkentő hatását tekintve mindkettő egyetértett abban, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek segítik a fogyást. Az érem másik oldala azonban, hogy azóta a diéta szív és érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatásaikról is sok szó esett, ami legfőképp a mennyiségileg és minőségileg is kontrolálatlan zsiradék bevitel következtében jelenik meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Egyél többet, hogy fogyj! – Budapest Lap

    […] A dietetikus szerint a legegyszerűbben a testzsír százalékának mérésével lehet megállapítani, hogy valaki elhízott-e, vagy hogy mennyi kilót kell leadnia. Az egészséges arány nőknél 32 százalék, a férfiaknál 25 százalék alatt van, ha ezt meghaladja, akkor már sajnos elhízásról beszélünk. Somogyi Krisztina szerinte ez általában két dolog miatt történik: az egyik a rendszertelen étkezés, másik pedig az esti dőzsölés. Ha nem figyelünk oda és, egyik nap sokat eszünk, a másik nap pedig alig valamit, akkor a szervezet nem tudja, mikor, mennyi energiára számíthat, így elkezd tartalékolni. Ilyenkor bármilyen kevés tápanyagot viszont be, azonnal raktározni kezd a szervezetünk. A másik főbb hiba, hogy csak főként este eszünk, vagy legalább is a napi kalória bevitel köz… […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.