„Nyár óta küzdök, nagyon elesettnek érzem magam…”

Nyár óta nem tudok kikeveredni a problémámból. Felfázásos panaszokkal küzdök, amelyek nem akarnak elmúlni. Az elmúlt időszakban volt már hüvelygyulladásom, tüszős mandulagyulladásom is – idővel sikerült kezelni a hüvelygyulladást, de decemberben ismét kiújult. Voltam nőgyógyászati- és belgyógyászati vizsgálaton, hasi ultrahangon, sebészeti osztályon, de érdemben sehol sem tudtak segíteni eddig.

Az ultrahangon hasi vizenyőt említettek a vakbél körül. De a folyamatos vizelési ingerem nem múlt el, nem fáj és nem csíp, csak kényszerem van – érzem, hogy a hólyagom fáj, az alhasam puffadt, ha elmegyek pisilni, mindig úgy érzem, mintha nem pisiltem volna eleget. De több vizelet egyszerűen nem jön.

Szedtem eddig Nolicint, Ciprinolt, most pedig Monural port, de nem igazán vált be. Érdekelne, hogy mitől van vízlebeny bennem, és miért kínoz ennyire. Nagyon elesettnek érzem magam, arról nem beszélve, hogy a párkapcsolat is nehéz így. Megoldást egyelőre nem tudok…

Mivel a húgyúti rendszer igen komplex, annak bármely részében kialakulhat gyulladás, így a húgyhólyagban, húgycsőben, vesékben, vesevezetékekben – jegyzi meg a szerkesztő. A húgyúti fertőzést többnyire baktériumok okozzák, de előfordul, hogy gombák, vírusok, paraziták a bűnösök. Az alsó húgyutak gyulladása nőknél sajnos elég gyakori lehet, ám a húgycső és a húgyhólyag gyulladását nem nevezhetjük felfázásnak. Ezek gyulladása sokszor a hozzájuk közel fekvő nemi szervek gyulladásával jár együtt.

A húgyúti fertőzés tünete attól is függ, hogy hány éves a beteg, melyik szerv betegedett meg és milyen kórokozó a hibás. Alsó húgyutak gyulladásánál jellemző a gyakori vizelési inger és a fájdalom, valamint az égető érzés – sőt az alhasi fájdalom, a teltség érzet is. A rossz közérzet, időnként hőemelkedés, zavaros, esetleg véres, kellemetlen szagú vizelet szintén tünet.

A húgyúti fertőzések oka nőknél sok esetben az, hogy túl közel fekszik egymáshoz a végbél és a húgycső, illetve hüvelynyílás – így az utóbbiakba könnyen bejuthatnak a vastagbélben és végbélben jelenlevő baktériumok – így például az E.coli, mely a legtöbb esetben okozza a húgycső és felsőbb húgyúti megbetegedéseket, de gombák is jelen vannak itt, főleg a Candida fajok. Húgyhólyag- és húgycső gyulladás sűrűbben fordul elő szexuálisan aktív nőknél is (főleg, ha gyakran váltanak partnert) – jegyzi meg a szerkesztő.

Biztos diagnózist vizeletvizsgálattal lehet megállapítani. A steril minta megbízható eredményt ad, melynek alapján meghatározható a baktérium fajtája és az erre alkalmazható gyógyszer. Az alsóbb húgyúti fertőzésnél nem szükséges további vizsgálat, de ha a fertőzés ismétlődik vagy vesemedence gyulladás áll fenn, akkor egyéb – ultrahang, CT – kivizsgálás is indokolt lehet.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.