Depressziót okoz a zsír?

Egy nemrég közzé tett spanyol kutatás szerint a transz-zsírokban és telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása növeli a depresszióra való hajlamot.

Kiderült azonban az is, hogy az olívaolaj és más omega-9 zsírsavakban gazdag élelmiszerek segíthetnek a mentális betegségek megelőzésében. A Navarra és a Lad Palmas de Gran Canaria Egyetem tudósai összesen tizenkétezer önkéntes étrendjét vizsgálták meg a kutatás hat éve alatt. A projekt kezdetén egyik önkéntes sem mutatott depresszióra utaló tüneteket, a végén azonban már hatszázötvenhét depressziós páciens volt a vizsgált alanyok között.

“A transz-zsírokban gazdag étrendet követő résztvevők negyvennyolc százalékkal nagyobb eséllyel lettek depressziósok, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen finomított zsírokat” – nyilatkozta Almudena Sanchez-Villegasa Las Palmas Egyetem segédprofesszora – “Minél több telített zsírt fogyaszt valaki, annál nagyobb az esélye a mentális betegségekre. A többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanakkor rendkívül jó hatással vannak a mentális egészségre is. Ezek legnagyobb mennyiségben a különböző halakban és a növényi olajokban fordulnak elő.”10880Az PLoS ONE nevű online lapban megjelent kutatásban több helyen kiemelik, hogy a felmérést európai városokban végezték, ahol a transz-zsírok beviteli aránya csak alig 0,4 százalék. “Látszik, hogy már ilyen alacsony bevitelnél is milyen súlyos következményekkel kell számolnunk a depresszióra való hajlam tekintetében.” Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a transz-zsírok beviteli aránya 2,5 százalék körül van.

Jelenleg világszerte közel százötven millióan szenvednek depresszióban, és a betegek száma évről évre növekszik. “Ennek úgy tűnik, egyik fő oka, hogy a nyugati étrendben a jótékony zsírokat felváltották a telített és transz-zsírok, amelyek olcsóbbak ugyan, de fizikai és mentális egészségünkre is káros hatással vannak.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.