Atkins titkai

Az alábbiakban tömören összefoglaljuk azokat a kutatási eredményeket, amelyekből egyértelműen kimutatható a dr. Atkins által felállított program előnye és sikerének a titka.

A szénhidrátszegény étrend alkalmazásával sok baj időben megelőzhető.

1. A legjobb zsírégető

A többi fogyókúrás módszerrel összehasonlítva kiderül, hogy a szénhidrátszegény rendszer az em­beri test energiatermeléséhez jóval több zsírt hasz­nál fel. Azonos kalória-felhasználás mellett a többi fo­gyókúrás módszernél jóval több zsírt éget el. Ez a folyamat a lipolízis.

2. Vége az önsanyargatásnak

A szénhidrátfogyasztás mérséklése nem az önsanyarga­tás, éppen ellenkezőleg, ez az étkezési rend tu­datosan hosszú távra, egy egész életre szól, hiszen lényege az egészséges életmód követésének propa­gálása. Ennek a táplálkozási rendnek éppen a hosszú távú jellege miatt olyannak kell lennie, hogy a fogyasztható ételek és italok ízletesek, finomak és nem utolsósorban laktatóak legyenek. Igaz, el kell felejteni a cukrot, a finomított szénhidrátokat, így például a finomított lisztet is. A kutatások során azonban arra is fény derült, hogy a cukorfüggőség­től nem is annyira nehéz megszabadulni: a pácien­sek túlnyomó többsége könnyűszerrel lemondott róla, és soha többé ?nem esett bűnbe”. Természetes, ha fűszerekkel, kevés vajjal, olíva olajjal, sajttal, vagy éppen tejföllel ?feldobott” so­vány húsokat, halakat, netán salátákat fogyasztunk.58223. Megtartható az optimális testsúly

A szénhidrátszegény életmód kétségkívül egyik legnagyobb előnye, hogy következetes betartásával az optimális testsúly egy életen át megtartható. Mind­azok, akik a fenti diéták betartása után sikeresen lefogytak, de idővel visszatérnek korábbi étkezési szokásaikhoz, azok villámgyorsan visszahízzák nagy nehézségek árán elveszített kilóikat.

A szénhidrátszegény életmóddal viszont bizton­ságosan meg lehet tartani a fogyás utáni optimális testsúlyt. A magyarázat egyáltalán nem ördöngősség: ugyanis a fogyókúrás időszak és a súlytartó szakasz kalória­száma között az eltérés nem jelentős, az étrend vál­tozatos, és sok olyan élelmiszert tartalmaz, amit a módszer követője korábban esetleg nem is fogyasz­tott, de most színesíti vele a mindennapjait.

Szólni kell természetesen arról is, hogy a fogyás után csak azok tudják meg­őrizni optimális testsúlyukat, akik következetesen betartják a szénhidrátszegény táplálkozási módszer előírásait. Dr. Robert C. Atkins táplálkozási rend­szerének négy szakaszát: A ?beveze­tő” szakasz elsődleges célja a fogyás folyamatának megindítása (még olyanok esetében is, akiknek anyagcseréje makacsul ellenáll minden ilyen törekvésnek). A második időszakban beindul a ?folya­matos súlyvesztés”, ekkor már könnyedén távoznak a fölös kilók. A harmadik etapban a fogyás utáni optimális testsúly megőrzésének az előkészítése, az ?elő-karbantartás” a cél, hogy az egészséges táplál­kozás igénye magától értetődő legyen. A végső szakasznak, az ,,élethosszig tartó kar­bantartás” a célja, hogy az optimális testsúlyt egy életen át megőrizzük, fel se merüljön a leadott ki­lók visszatérésének a lehetősége.

4. Jó közérzet

A szénhidrátszegény táplálkozási rendszer olyan életmódváltás, amely mellett jó a közérzet, sőt, az egészséges étkezés révén sokan még energikusab­bak, életvidámabbak, kiegyensúlyozottabbak lesz­nek. Ez a módszer ugyanis nem fosztja meg követő­it az étkezés, az ízek, a finom falatok örömeitől. Nyilván ebből is adódik népszerűségének és sikeré­nek titka is. Arról nem is szól­va, hogy a zsír- és kalóriaszegény fogyókúrák foly­tatói az állandó éhségérzet miatt egyáltalán nem büszkélkedhetnek kicsattanó életörömmel, illetve jó közérzettel.5823A szénhidrátszegény étkezést követők között a megfigyelések szerint feltűnően sokan kezdenek el tornázni, pedig korábban egyáltalán nem voltak ak­tívak. Nincs ebben semmi csoda, hiszen a jó közér­zet, az enerváltság megszűnése természetes módon erősíti a testmozgás iránti igényt. Ennek követ­keztében további kilóktól lehet megszabadulni, s a zsírszöveteket izmok váltják fel. Nagyon hamar elkövetkezik az idő, amikor a szénhidrátszegény étrendet követők környezete is észleli a változást, növelve a fogyókúrázó sikerélményét, erősítve önértékelését.

5. Az egészség záloga

A mérsékelt szénhidrátfogyasztás révén javul a vér koleszterin­ és trigliceridszintje, csökken a vérnyomás, mérsék­lődik a vércukorszint: mindebből logikusan adódik, hogy jelentős mértékben csökken a szív- és érrend­szeri betegségek kockázata is. A fehérjedús fogyó­kúrával kapcsolatban elterjedt az a tévhit, hogy ve­seproblémákat idézhet elő. Érdekes módon azon­ban a bírálók egyike sem tud orvosi, kutatási adatot felhozni állításainak igazolására. Dr. Robert C. Atkins egyik könyvében meg is jegyezte, hogy több mint negyvenéves orvosi praktizálása alatt még egyetlen olyan szaktanulmányt sem olvasott, amely az állítólagos veseproblémákat bizonyította volna. Ennek ellenére a fehérjedús táplálkozás orvosi kontroll mellett alkalmazandó.

A szénhidrátszegény étrend melletti érvek között egyre többet hallani arról is, hogy tudományos vizs­gálódások igazolják a módszer korrekciós hatását az elhízást kiváltó tényezőkre, és mindemellett alapvetően befolyásolja a különböző betegségeket kiváltó, rendellenes inzulintermelést is. Ez utóbbi nagy szerepet játszik a cukorbetegség, az érelme­szesedés és a magas vérnyomás kialakulásában is. A szénhidrátszegény étrend alkalmazásával mind­ezek a bajok időben megelőzhetőek.

Forrás: