Ezért nem jó, ha nem eszünk rendesen

A végeláthatatlan feladatok közt gyakran előfordul, hogy rádöbbenünk, nem is ebédeltünk. Vagy annyira rohanunk reggel, hogy a reggeli egyenesen kimarad. Mindegy mi az oka annak, hogy kihagyunk egy étkezést, nem feltétlenül teszünk jót a testünknek. Akkor sem, ha a fogyókúra nemes célja vezérel.

Elöljáróban azt leszögezhetjük, hogy amennyiben kimarad egy étkezés, az jelentős hatással lehet agy és a test működésére. Első körben csökken a vércukor- és energiaszint a testünkben.

Amikor nem eszünk, üzemanyag nélkül dolgoztatjuk a testünket. Éppen ezért a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy figyeljünk oda a rendszeres étkezésre, hogy megelőzzük az energiaszintünk csökkenését valamint a koncentrációnk zavarát.

Sült krumpli vagy mandula-evés – Milyen változás állhat be?

Ugyanis agyunk tápláléka a glükóz, amelyet olyan ételekből nyer, amelyek szénhidrátokban gazdagok. Ha nem eszünk a glükóz szint csökkenni kezd a testünkben. Alacsonyabb lesz a vércukor szintünk. Ennek köszönhetően izzadhatunk, remegés is előfordulhat és ingerlékenyebbek is lehetünk. Ráadásul csökken az energiaszintünk is. Csakúgy, mint a koncentrációs képességünk.

Kialvatlanság és koncentrációhiány? Így segíthet a menedzserkardiológia

Az sem mellékes, hogy ha már nagyon éhesek vagyunk, akkor felfalnánk bármit. Ebben az állapotban nagyon nehéz az egészséges étkezés alapelveit betartani. Egyszerűen csak felfaljuk azt, ami a kezünk ügyébe kerül. Mondjuk egy kakaós csigát vagy bedobunk egy hamburgert. Mindezzel pedig egy ördögi körbe kerülhetünk bele. Ugyanis az ilyen ételek bár gyorsan megemelik a vér glükóz szintjét, de az ugyanolyan gyorsan le is esik és újra farkas éhesek leszünk, amikor bármilyen étel megteszi. A végén pedig arra eszmélünk, hogy testsúlyunk jóval több a kívánatosnál.

Fotó: 123rf.com

A testmozgást is befolyásolhatja, ha nem eszünk megfelelően. Éhesen ugyanis nem túl kényelmes sportolni. Ráadásul a fizikai teljesítmény is sokkal alacsonyabb lesz és kevesebbet is ér majd a testünk számára. A rendszeres evés kimaradást a végén az izmaink is megsínylik.

Forrás: Hirado