Csökkenti a vérnyomást, ha csak reggel 7 és délután 3  óra között eszünk?

Kutatók szerint egy olyan diétás terv, amely az étkezést reggel 7 és délután 3 óra közé korlátozza, segíthet a fogyásban. Hozzáteszik, hogy az ilyen időbeli korlátozással járó étrend a vérnyomás és az általános hangulat javulásában is segíthet.

A szakértők szerint fontos, hogy olyan diétás tervet dolgozzunk ki, amely megfelel az időbeosztásunknak. Az időben korlátozott étkezés hatékony a fogyás szempontjából, de javíthatja a hangulatot és a vérnyomást is.

Ez a JAMA Internal Medicine című szaklapban közzétett kutatás szerint, amely szerint a korai, 8 órán át tartó, reggel 7 és délután 3 óra közötti időben korlátozott étkezés hatékonyabb fogyáshoz, vérnyomás-szabályozáshoz és hangulatjavuláshoz vezetett az elhízott felnőtteknél, összehasonlítva azzal a csoporttal, amelyik 12 óránál hosszabb étkezési ablakban evett.

A korai, időben korlátozott étkezés (eTRE) 14 hét alatt hatékonyabb volt a fogyás és a diasztolés vérnyomás csökkentése szempontjából, mint a 12 vagy több órán át tartó étkezés” – írták a tanulmány szerzői. “Az eTRE beavatkozás tehát hatékony kezelés lehet mind az elhízás, mind a magas vérnyomás kezelésére. A fáradtság és a lehangoltság-lehangoltság érzésének csökkentése és az életerő növelése révén a hangulatot is javítja, és azok, akik képesek kitartani az eTRE mellett, több testzsírt és törzszszsírt veszítenek” – tették hozzá.

A kutatók megállapították, hogy a korai időbeli korlátozás hatása az elhízásban szenvedő résztvevőkre a kalóriabevitel napi 214 kalóriával való csökkentésével volt egyenértékű. A szakértők szerint ez jelentős különbséget jelenthet a fogyásban.

Egy 14 hetes időszak alatt 214 kalória/nap többletfogyasztás 2,7 kg különbséggel egyenlő a fogyásban. Sok ember számára az 5 százalékos súlyvesztés jelentős egészségügyi előnynek számít, és így igen, ennyi kalória abszolút számíthat, mert egy év alatt ez nagyjából 10 kg súlyvesztést jelentene, ami néhány ember számára közel 10 százalékos súlyvesztésnek számít” – mondta Dana Hunnes, PhD, MPH, RD, a kaliforniai RR-UCLA Medical Center vezető dietetikusa a Healthline-nak.

reggeli, étkezés

Fotó: 123rf.com

A napszak számít

A TRE egy korai TRE (eTRE) nevű változatát teszteltük, amely a délutáni étkezés abbahagyását és a nap hátralévő részében böjtölést jelent. Mivel az anyagcsere kulcsfontosságú cirkadián ritmusai – mint például az inzulinérzékenység és az ételek hőhatása – reggel tetőzik, az eTRE további előnyöket biztosíthat a TRE más formáihoz képest” – írták a tanulmány szerzői.

A vizsgálatban résztvevők, akiknek a korai, időzítéssel korlátozott étkezési terv követését kellett elvégezniük, azt az utasítást kapták, hogy minden nap reggel 7 és délután 3 óra között 500 kalóriával kevesebbet egyenek, mint a nyugalmi energiafelhasználásuk. Délután és este azt az utasítást kapták, hogy koplaljanak. Arra kérték őket, hogy 14 héten keresztül legalább heti 6 napon át kövessék ezt a programot.

Ami érdekes volt ebben a vizsgálatban, az a korlátozás időzítése. Úgy tűnik, hogy a korábbi korlátozás nagyobb előnyökkel jár. Ennek lenne értelme, mivel az inzulinszint hosszabb ideig alacsonyabb maradhat, és ezáltal fokozódhat a kalóriaégetés” – mondta Dr. Mir Ali Mir Ali, a kaliforniai Fountain Valley-ben található Orange Coast Medical Centerben működő MemorialCare Surgical Weight Loss Center bariátriai sebésze és orvosigazgatója a Healthline-nak.

Bárki, aki fogyni próbál, profitálhat az időszakos böjtölésből vagy az időben korlátozott étkezésből. Ennek az étkezési módnak az a hátulütője, hogy az ember éhesebbnek érezheti magát abban az időszakban, amikor nem szabad enni, és nehezére eshet betartani a tervet” – tette hozzá Mir.

Ami az étkezés időzítését illeti, a szakértők szerint fontos, hogy azok, akik időbeli korlátozással próbálkoznak, megtalálják a megfelelő étkezési ablakot, amely megfelel az igényeiknek és az életmódjuknak.

Azon egyének számára, akik nem szeretnek “éhesen” lefeküdni, ez az étkezés nehézkes módja lehet. Alternatív megoldásként; egyesek számára a nap későbbi szakaszában való étkezés megkezdése, az időbeli korlátozás eltolása például délutántól este 8-ig jobban működik, mint a reggel 7-től délután 3-ig tartó időszak. Ez tényleg az adott személytől függ. Továbbá, ha valaki olyan, akinek a múltjában rendellenes étkezési szokások vannak, az időbeli korlátozás kiváltó ok lehet” – mondta Hunnes.

Előnyök a fogyás mellett

A vizsgálatban résztvevők, akik követték a korai időbeli korlátozást, további 2,3 kg-ot fogytak a többi résztvevőhöz képest. Emellett a diasztolés vérnyomás csökkenését is tapasztalták.

Az időbeli korlátozással történő étkezés a vizsgálatban résztvevők körében a hangulatzavarok javulásában is hatékonyabbnak bizonyult.

Az, hogy mit és hogyan eszünk, számos okból befolyásolja a hangulatunkat” – mondta Hunnes. “A dopamint kiválthatja bizonyos ételek fogyasztása, Az, ahogyan magunkat érezzük, befolyásolhatja, hogy mit eszünk. Az ételek által kiváltott gyulladás (vagy gyulladáscsökkentés) befolyásolhatja a hangulatunkat. A vércukorszintünk emelkedése és csökkenése befolyásolhatja a hangulatunkat. Tehát igen, az, ahogyan eszünk, amit eszünk, amikor eszünk, a cirkadián ritmushoz hasonlóan befolyásolhatja a hangulatunkat“.

étkezés

Fotó: 123rf.com

Hogyan kezdjünk bele egy diétás tervbe

Mielőtt azonban belevágnánk egy időben korlátozott étkezési tervbe, a szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes orvoshoz fordulni tanácsért.

Az első lépés, mielőtt kipróbálnánk egy időbeli korlátozással járó diétás tervet, vagy igazából bármilyen diétát, hogy felkeressük háziorvosunkat, és megbizonyosodjunk arról, hogy az egészségi állapotunknak megfelelő. A cukorbetegség és más betegségek minden bizonnyal hatással lehetnek bármilyen diétás tervre” – mondta Ali.

Számos módja van az időszakos böjtölés vagy az időbeli korlátozású étrend megvalósításának, ezért fontos, hogy kipróbáljuk a különböző lehetőségeket, hogy lássuk, mi fog működni az életmódunknak” – tette hozzá.

Forrás: Napidoktor.hu