Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Az egészséges életmód és az optimális testfelépítés eléréséhez igen fontos a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő táplálkozás.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ne érje hirtelen a szervezetet túl erős fizikai megterhelés, így tartsa be a fokozatosság elvét, valamint kerülje a nyomelemekben, vitaminokban és tápanyagokban szegény diétákat, az egyoldalú étkezést- ugyanis az egészségmegőrzésnek szánt életmódváltás bizonyos esetekben vashiányt, vashiányos vérszegényéget okozhat. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászának véleménye a témában.

A diéta és a mozgás a fogyás két segítője

 Az egészséges testfelépítés elérésének két fő tényezője a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás, hiszen tartós és megfelelő eredményt csakis jól megtervezett életmódváltással lehet elérni- erre a legoptimálisabb a személyre szabott edzés és diétás terv.  Általános szabály, hogy fogyás csakis abban az esetben indul meg, ha a bevitt energia mennyiség kevesebb, mint amit elégetünk, éppen ezért, ha egészséges keretek közt kívánjuk véghez vinni az életmódváltást, a bevitt napi kalória mennyiség betartása mellett időt kell szánni a rendszeres testmozgásra is. Célszerű a személyre szabott edzésterv és a megfelelő diéta kialakításához dietetikushoz/életmódterapeutához fordulni.

Ne essen át a ló másik oldalára

Több esetben előfordul, hogy akik az egészséges és átgondolt életmódváltás helyett hónapokon át tartó agresszív fogyókúra kezdenek sok értékes tápanyagtól fosztják meg a szervezetüket. Ennek következtében akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

fogyókúra okozta vashiány

Foto:pixabay.com

“A vashiány és az abból adódó vérszegénység oka esetenként a nem megfelelő táplálkozás. Nagyon gyakori például vegetáriánusoknál, valamint azoknál, akik drasztikus, átgondolatlan diétát követnek. A vas legjobban az állati eredetű ételekből szívódik fel (főleg máj és egyéb belsőségek, vörös húsok), így, ha valaki ezeket kiiktatja, vagy túl keveset fogyaszt belőlük, akkor a vasraktárak előbb-utóbb kiürülnek. Mindez gyorsabban megy végbe, ha a diéta mellett erőteljes fizikai megterhelés éri tartósan a szervezetet ”- magyarázza dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza.

Ezekre a tünetekre figyeljen

A vashiányra/vashiányos vérszegénységre általában a fáradékonyság, gyengeségérzet, kisebb terhelésre jelentkező szívdobogásérzet jellemző, emellett hajhullás, a körmök töredezettsége, sápadt bőr és nyálkahártyák hívják fel a figyelmet. Ilyen tünetek esetén érdemes laborvizsgálatot végezni, majd ha az vashiányos vérszegénységet igazol, nőknél és férfiaknál egyaránt indokolt továbbá a részletes gyomor-bélrendszeri kivizsgálás. Emellett nőgyógyászati és urológiai szakvizsgálat is szükséges lehet. Ha ezek negatívak, és a vashiányos vérszegénységet egyértelműen a fokozott fizikai aktivitás, étkezési hiba okozza, akkor a vashiány szájon keresztüli vaskészítményekkel könnyen orvosolható.

A rendszeres edzés számtalan pozitív hatással bír, hiszen amellett, hogy jó közérzetet és alvást biztosít, normalizálja a vérnyomást, a vércukor értékét, valamint segít megszabadulni a felesleges kilóktól.

Nem megy az edzés? Lehet, vashiányos vérszegénysége van

Forrás: Trombózisközpont