Fogyás a vágyunk? – Ellenőrizzük az anyagcserénket!

Amennyiben hatékonyan szeretnénk fogyni, kezelni a testsúlyunkat, mindenképpen érdemes az anyagcserénk felülvizsgálatával kezdeni a dolgot. Nagyon sok múlhat rajta: a hízás, fogyás és az anyagcsere működése összetartozik.

Nem újdonság, hogy az anyagcserének nagymértékben hatása van a testsúlyunkra.

Az anyagcsere, különösen nyugalmi állapotában, a szervezetünk motorja. Ezt az energiát azért égetjük, hogy a szívünk tovább verjen, a tüdők lélegezzenek, szerveink működjenek.

Leszámítva, ha élsportolók vagyunk, a nyugalmi anyagcsere a bevitt kalóriánk 60-75 százalékát égeti el naponta, de ez személyenként változó.

Ha számoljuk a kalóriákat, érdemes tudnunk: nyugalmi anyacserénk segíthet kitalálni, mennyit ehetünk anélkül, hogy hízni kezdenénk.

A természetesen nagyobb mértékű anyagcserével bíró emberek több ételt fogyaszthatnak, s nem lesz rajtuk túlsúly, ám akik lassú tempóban égetik a kalóriákat, azoknál meglátszik a több evés.

Remek dolog, hogy van egy „belső égésű motor” szervezetünkben, amely anélkül éget kalóriákat, hogy bármit tennénk ezért – de a rossz hír az, hogy a nyugalmi anyagcserét nehéz felpörgetni. Lassítása lehetséges.

Lássuk, mi az, amit a tudomány szerint mi tudunk tenni a jól működő anyagcseréért.

1.Alvás

A kutatók már rájöttek, hogy a kevés alvás túlsúlyt eredményez. Ha nem alszunk legalább 6 órát éjjel, hajlamossá válunk a túlevésre, s általában keményítő tartalmú, cukros ételeket kívánunk. Emellett a nem elegendő pihenés le is lassítja az anyagcserét, mely ugyancsak a hízást segíti elő.

Ha akár csak 5-4 órára csökken is az alvásmennyiségünk, az már csak 50-60 kalória elégetését jelenti az anyagcsere szempontjából. Hiába vagyunk napközben aktívak. S ha éjjeleken át ez a forgatókönyv, az bizony sokat (pluszkilót) számít. Aki keveset alszik, ráadásul több kalóriára is vágyik napközben. Annyival többre, hogy ez egy hét alatt is súlytöbbletet produkálhat.

Foto:pixabay.com

2.Fehérje

A feltételezés, miszerint a kalóriák egyenlők, mindegy, hogy szénhidrátból vagy zsírból származnak, igaznak tűnik. Mindez azonban a fehérjék esetében nem állja meg a helyét. Előnyökkel jár ugyanis, ha a fehérjék mennyiségét növeljük étkezéseink során. Még nem nyert teljes mértékben bizonyítást, de úgy látszik, a protein felpörgetheti az anyagcserét. Az oka? A test több energiát fordít a fehérjék emésztésére és felszívására, mint a zsírokéra és a szénhidrátokéra. Ez növelheti kismértékben az anyagcsere gyorsaságát is.

Az olyan étrendek, melyek a szervezet fő kalóriaforrását zsírból nyerik és nem cukros ételekből, valamint szénhidrátokból, szintén segíthetnek – ez az ún. ketogén diéta, mely zsírokban és fehérjékben gazdag.

Lényeges tehát: ha fogyás a célunk, ne a fehérje-bevitelünket csökkentsük! A fehérjék fogyasztásával felpörgetjük anyagcserénket, amely segít leadni a pluszkilókat és meg is tartani a kevesebb súlyt.

Fotó: 123rf.com

3.Fogyás

Ha veszítünk a súlyunkból, a szervezet keményen küzd, hogy visszaszerezze a kilókat. Minél többet fogyunk a számunkra már természetessé vált kiindulási ponttól számítva, a test annál jobban igyekszik ellenállni. Ennek egyik módja, hogy lassul az anyagcsere.

Minél gyorsabb és extrémebb a fogyás, annál drámaibb módon lassul az anyagcsere – a meghökkentő jelenségre több tanulmány is rámutatott. Többek között az, amely egy súlyleadó-show résztvevőinek egészségét követte nyomon 7 hónapon át. Anyagcsere-lassulásuk az előre jósoltnál is nagyobb mértékű volt a műsor végére.

A versenyzők közül 14-en visszahíztak valamennyit, 4-en súlyosabbak, mint a show kezdetén voltak. Véleményük szerint a gyorséttermi ételek iránti vágy ugyanúgy jelen van, ám a kalóriaégetés kapacitása lecsökkent. Extrém életmódváltások esetén a szervezet igen intenzíven reagál. Ebben a szakértők szerint a hormonok is szerepet játszhatnak, különösen a leptin, amely elűzi az éhséget.

foto:pixabay.com

A show résztvevőinek 80 százalékánál kevesebb leptint állapítottak meg a műsor végére, mint azon csoportnál, akik műtét következtében fogytak le. A tudósok jelenleg is tesztelik, vajon ha leptin-injekciót adnak a pácienseknek nagymértékű fogyást követően, megőrzi-e az anyagcsere a tempóját és ezzel megelőzhető-e a visszahízás.

A menopauza és az azt követő időszak komoly gondot jelenhet a nőknek a súlygyarapodás, a hőhullámok és a hangulatzavarok miatt. 

Fogyás és fittség a menopauza után

Noha létezik gyógyszer is, amely a kilók visszaszedését gátolja, a legokosabb megoldás fogyás esetén, ha a megszerzett karcsúságot és az anyagcsere megfelelő működését is meg akarjuk tartani, a lassú és egyenletes súlyvesztés. Valamint az egészséges szokások és életmód bevezetése – amelyet hosszútávon is tartani tudunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.