A sikeres diéta 3 legfontosabb alapanyaga

Diétázni sokféleképpen lehet, de ahhoz, hogy ne gyengítsük le szervezetünket a kúra után, bizony van néhány szabály, melyeket érdemes betartanunk.

Először is, tisztázzuk a legtöbb félreértésre okot adó fogalmat: a diéta és a fogyókúra közti különbséget. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértők szerint, szinte szabadon cserélgethetjük a két szót, ha az étrendünkről van szó. Rohanó világunkban ajánlott mindkét kúra sikerét egy rövid, pár napos otthoni méregtelenítéssel megalapozni.

Manapság szinte minden héten felbukkan egy újabb étrend, melyet érdemes kipróbálni – az étrendváltoztatás valóban fontos egészségünk érdekében, de vajon a magas fehérjetartalmú étkezés mennyiben követendő?

Magas protein tartalmú étrend: jól is lehet csinálni!

Egy árnyalatnyi különbség mégis van a diéta és a fogyókúra között: a diéta célja egy egészséges, jól működő szervezet megszerzése, megőrzése, még a fogyókúrázók szeme előtt az egészség mellett (vagy sajnos sokszor inkább mindenek felett) az a bizonyos 90-60-90-es álomalak elérése lebeg. Tehát, a következőkben az ép külső és belső megtartása végett sorakoztatjuk fel a diétához általánosságban szükséges alapanyagokat.

Foto:123rf.com

Rost

Táplál és takarít – leginkább ezzel a két szóval jellemezhető a rostok jelentősége táplálkozásunkban. A rostok fel nem szívódó részei segédkeznek a béltartalom folyamatos mozgatásában, ezzel biztosítva a gyors és rendszeres anyagcserét. A napfény mellett, a rostgazdag ételek a legfőbb D-vitamin forrásaink, de emellett létfontosságú nyomelemeket is rejtenek, melyek például a daganatok kialakulása ellen veszik fel a kesztyűt. A legtöbb rostot a gabonatermékek, a hüvelyes zöldségek és az olajos magvak tartalmazzák.

Folyadék

A napi 2-3 liter víz egészségünk kulcsa, pontosan emiatt a folyadékok fontos részei az ép testért folytatott harcunknak. A víz szintén jó tisztító, hiszen átmossa szervezetünket, eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. A folyadékok szintén fontos feladata, hogy táplálékelemeket és ásványi anyagokat szállítsanak a belekből a vérbe, majd az a vérárammal eljut a szervekhez, illetve a sejtekhez.


Ne higgyük azonban, hogy minden folyadék hasznos szervezetünk számára.
A cukros, szénsavas üdítők vagy a kávé többet árt, mint használ. Legalább diétánk alkalmával ne engedjünk az édes, savas csábításnak és helyettük délelőtt legalább 1 liternyi frissen facsart gyümölcs és zöldségleveket fogyasszunk, délután pedig ásványvizet.

 

Foto:123rf.com

Mozgás

A mozgás bár egy hosszú nap után megerőltető, de a rendszeres és tudatos sportnak köszönhetően nő a koncentráló készségünk, javul a hangulatunk és fokozottabbá válik az emésztésünk.

Az izzadással testünket intenzíven méregteleníthetjük, mivel az beindítja a nyirokrendszerünket és a káros anyagok egy része távozik szervezetünkből. Emellett a mozgást javítja a vérkeringést és szebbé teszi a bőrt. A sportot megfelelő diétával kombinálva erős, egészséges testben élhetünk.

A diétáknak számos módja van, de leginkább a három felsorolt ”alapanyagot” tartalmazó kúrák hatásosak igazán és akár hosszú távon is tarthatóak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.