Köböl Anita élete laktóz intoleranciával is teljes

Köböl Anita vezetett már egészséges életmóddal kapcsolatos magazinműsort, de a csinos műsorvezető nem csak a képernyőn, a magánéletében is nagyon odafigyel a helyes táplálkozásra, rendszeresen mozog,  sok zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyaszt. Ezért ijedt meg, amikor kiderült, hogy laktóz intoleranciában szenved. Szerencsére hamar rájött, hogy nem kell lemondania a kedvenc tejes ételeiről, hiszen már számtalan alternatíva kínálkozik. 

“Nagyjából 3 évvel ezelőtt vettem észre a tüneteket: sokszor puffadt a hasam, fájt és görcsölt a gyomrom és hasmenésem is volt, mindez leggyakrabban étkezés után jelentkezett. Annak tudtam be, hogy az életem stresszes szakaszát éltem, nem is izgultam különösebben miatta, ám a stressz csökkenésével sem múlt el a probléma, ezért orvoshoz mentem.

Gasztroenterológushoz küldtek, és mivel nem tudták azonnal, mi a baj, több vizsgálaton részt vettem – köztük gyomortükrözésen is, ami enyhén szólva kellemetlen érzés. Gyanakodtak fekélyre és egyéb emésztőrendszeri betegségre is, mire kiderült, hogy laktóz intoleranciám van. Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen problémám lehet, mert mindig nagyon odafigyeltem a helyes étkezésre és a mozgásra, ráadásul sosem volt semmilyen bőrkiütésem vagy más allergiás tünetem – sem ételtől, sem más allergén anyag miatt. 

kobol anita2

Az intolerancia nem keverendő össze az allergiával: a laktóz intolerancia egy fokkal “jobb”, kevésbé erősek a tünetek, és ha valaki betartja a megadott diétát, nem is jelentkeznek. Én nagyon odafigyelek arra, hogy ne egyek vagy igyak semmi olyasmit, amiben laktóz van – ha véletlenül mégis kénytelen vagyok elfogyasztani ilyen ételt, akkor szinte mindig érzem a haspuffadást. Gyógyítani nem lehet, de a megfelelő odafigyeléssel a panaszok megszüntethetők. Létezik olyan készítmény, amelyik közömbösíti a laktózt, ám én csak egyszer próbáltam, mert bár tényleg használt, nem vagyok a gyógyszerek híve, inkább a természetes megoldásokat választom. 

Amikor kiderült, hogy laktóz intoleranciám van, nagyon megijedtem: akkor még kevés helyen lehetett beszerezni laktózmentes alapanyagokat, és nagyon meg kellett válogatnom, hogy hol ebédelek vagy iszok meg egy kávét, hiszen nem mindegy, milyen tejet tesznek bele. Ráadásul én nagyon odafigyelek az étkezésemre, és mivel sok fehérjedús ételt fogyasztok – ennek nagy része tejtermék -, viszont nagyon ritkán eszem édességet, attól féltem, hogy mindenről le kell mondanom. Szerencsére egyre több helyen látom, hogy már többféle laktózmentes tejből is lehet választani, és mivel hamarosan megnyílik a saját kávézóm is, erre biztosan nagyon oda fogok figyelni, mert tudom, milyen kellemetlen, ha az ember nem ihat meg nyugodtan egy kávét” – mesélte Köböl Anita, aki a héten debütált a Fem3 Café műsorában. A gyönyörű műsorvezető számára nem idegen a csatorna, hiszen korábban a TV2-n az Egészségmánia című műsor házigazdájaként láthatták a nézők.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj